На 8 октомври конституционните съдии ще решат дали Делян Пеевски ще остане депутат в 42-рото Народно събрание. Именно за тогава е насрочено изслушването на ДПС депутата, съобщиха за news.bg от съда.

За Иван Иванов, който за няколко часа бе зам.-вътрешен министър, уволнен „по спешност" от Орешарски, съдиите също са решили той да бъде изслушан на по-късен етап. За него е отредена датата 10 октомври.

В мотивите за решението си за изслушване на Пеевски Конституционният съд заявява, че прекратяването на пълномощията на народния представител представлява неблагоприятна за него последица, доколкото той се лишава от придобит правен статус въпреки неговата воля, поради което е необходимо да му се предостави правото на защита по чл. 56 от Конституцията.
Правото на защита е универсално право, което наред с представянето на доказателства и изразяването на становище, включва и осигуряване на ефективна възможност за реализация пред съответната държавна институция, изтъкват още конституционните съдии.

Все още няма яснота и по казуса с предсрочното прекратяване на мандата на управителя на Здравната каса Пламен Цеков, внесено от група народни представители на 4 юли. Това решение се чака да излезе по-късно днес.

Очакваше се Конституционният съд да разгледа делото за несъвместимост и прекратяване пълномощията на Делян Пеевски като народен представител още днес.

Докладчик е съдия Румен Ненков, а делото е във фаза за решаване по същество.

Припомняме, дотук се стигна, след като депутатът от ДПС Пеевски бе избран за шеф на ДАНС. Скандалното назначение предизвика вълна от недоволство в страната и дни по-късно парламентът отмени решението си за избора му на този пост.

Делян Пеевски се оттегли от Народното събрание и подаде оставка като народен представител, депозирана след избора му в ДАНС. След като бе отменено решението за избора му за шеф на родното ФБР възникна и казусът остава ли Пеевски депутат или не. Така групата на ДПС остана с един депутат по-малко.

Ръководството на ПГ на ДПС настоява, че Пеевски не е губил депутатските си правомощия и искат да се върне в парламента.

КС образува дело за установяване на несъвместимост и прекратяване пълномощията на народния представител.

Делото бе образувано по искане на 96 депутати от 42-то Народно събрание от ГЕРБ.
То е на основание текстове от Конституцията, според които пълномощията на народния представител се прекратяват предсрочно при установяване на неизбираемост или несъвместимост.

Сходна е ситуацията и с Иван Иванов, който също бе депутат и мястото му в НС виси, като по този начин подкрепящата кабинета коалиция БСП-ДПС са с двама по-малко в пленарна зала - 118 депутати.

Делото на Иван Валентинов Иванов е допуснато за разглеждане по същество. Представено е допълнително определение от докладчика по делото - съдия Кети Маркова.

Делото на Цеков е във фаза по допустимост. Негов докладчик е съдия Георги Ангелов.