Делян Пеевски трябва да подаде оставка. Парламентът не може да си „отмени избора" след като е встъпил в длъжност, нито пък Пеевски може да се върне като депутат.

Това заяви Борислав Цеков от Движение „Модерна България" по повод готовността на ДПС-депутатът да се оттегли.

По думите му, скандалът с назначението на Пеевски за председател на ДАНС, който отприщи масово гражданско недоволство не приключва с неговото открито писмо.

За съжаление с това писмо той не подава оставка. От него се остава с впечатление, че се търсят маневри, за да се оттегли от ДАНС, но да се върне в НС като народен представител. Затова очевидно той „изразява готовност" да приеме решение на Народното събрание за „отмяна" на избора, заявява Цеков и дебело подчертава, че това е юридически невъзможно.

Цеков изтъква, че Пеевски вече е встъпил в длъжност: „След избирането му с гласовете на народните представители, той положи клетва. Подписването на клетвения лист има само удостоверителна стойност. Понятие „акт за встъпване в длъжност", което употребява Пеевски в писмото си и за който твърди, че не бил подписал, не съществува в този случай. С полагането на клетвата той вече е действащ председател на спецслужбата. И с този акт неговият мандат на депутат е окончателно прекратен."

Според Цеков няма никакви правни възможности за „оттегляне на оставка" или други подобни еквилибристики. Нито пък има значение, че оставката не е гласувана от НС.

Веднъж встъпил в длъжност с полагането на клетва, председателят на ДАНС, който и да е той може да бъде сменен само при наличие на изрично предвидените в закона основания за предсрочно прекратяване на мандата. Парламентът не може просто да „отмени" избора. Затова единственият път за Пеевски е да подаде оставка, подчертава Борислав Цеков.

Той е категоричен, че ако това не стане незабавно, политическата криза ще се задълбочи.

По думите му, ако носещите политическата отговорност за този скандален избор се опитат чрез заобикаляне на закона и Конституцията да запазят депутатския му мандат, не само ще взривят недоволството на демократичната общественост, но и могат да тласнат страната в реална конституционна криза.