Бившият кубински лидер Фидел Кастро заяви, цитиран от АП, че премахването от страна на САЩ на някои ограничения по отношение на Куба е прекалено малко.

Припомняме, президентът Барак Обама отмени ограниченията за парични преводи в Куба и за пътуване до острова на американски граждани от кубински произход.

Според Кастро обаче стореното от САЩ е крайно недостатъчно и то остава без промяна наложеното търговско ембарго на страната. По думите му, Щатите са анулирали някои от „наложените отвратителни ограничения на Куба", но са спрели още съвсем в началото на истинската промяна в отношението към страната.

Той определи  наложеното търговско ембарго като най-жестоката мярка към Куба. В тази връзка  Кастро отбеляза, че някои американски сенатори са се обявили за отмяна на това ограничение и призова Обама да се вслуша в мнението им.

В момента условията са такива, че Обама може да се възползва от своя талант да води конструктивна политика, която да сложи край на нещо, което се е провалило още преди век, заяви още бившият лидер в коментар за наложените ограничения.

Мисля, че той трябва да направи още и да премахне ограниченията за пътуване на всички американци, каза още Кастро и добави - докато не направи това, мисля, че не сторил достатъчно.  

Агенция АП допълва, че новината, с която е съобщено, че американски граждани с кубински произход вече ще могат да пътуват свободно до Куба, е посрещната с изключително позитивни реакции и в двете страни. Над 1,5 милиона граждани на САЩ имат роднински връзки в комунистическата страна.

Почти цялото население на страната е ангажирано на работа в държавни структури. Средното месечно възнаграждение възлиза на 414 песос  или 19, 70 долара. С промените се очаква силен паричен от страна на американски граждани към техни роднини в Куба.