Президентът на САЩ Барак Обама отмени ограниченията за парични преводи в Куба и за пътуване до острова на американски граждани от кубински произход, предаде АФП.

От своя страна кубинците изпаднаха в еуфория, след като президентът Обама разреши на близките им в САЩ да пътуват до Куба и да изпращат пари.

Според представители на Белия дом целта на тези мерки е развитие на демокрацията в Куба и намаляване на зависимостта на гражданите на страната от комунистическото правителство.

През април ограниченията, които САЩ наложиха върху Куба, бяха частично смекчени. "Президентът Обама разпореди да бъдат предприети серия от стъпки за сближаване с кубинския народ за подкрепа на неговото желание да се радва на основни човешки права и свободно да определя бъдещето на страната си," каза говорителят на Белия дом Робърт Гибс.

"Президентът нареди на държавния секретар, министъра на финансите и министъра на търговията да направят необходимото за вдигане на всички ограничения на възможността на гражданите да посещават свои роднини в Куба и да им изпращат средства," добави той.