По делото за инцидента с руския влак „Невски експрес" има двама заподозрени по една от основните версии, по която се работи - атентат.

В понеделник вечерта влакът, пътуващ от Москва за Санкт Петербург, претърпя авария. Локомотивът и 12 от вагоните излязоха от релсите. Бяха ранени 60 души, сред които и един българин, 30 бяха приети в болница.

Главната прокуратура на Русия повдигна углавно дело по обвинение за „тероризъм", съобщава РИА Новости.
По думите на Александър Бастрикин това е една от основните версии, но „окончателна версия следствието все още няма".

Взривното устройство, заложено на жп-релсите е било около три килограма тротилов еквивалент. Взривът е бил от контактен тип и се е възпламенил при съприкосновение с влака, обяснява Бастрикин.

Остатъците от взривното устройство са изпратени за експертиза, след което делото „ще помръдне от мъртвата точка", счита ръководителя на Следствения комитет.
Александър Бастрикин посочва, че вече са се появили първите възможни свидетели.

По информация на пресслужбата на Северозападния отдел на управление на транспорта на двамата заподозрени е направен фоторобот, който вече е разпространен по всички служби.

„Престъпниците, които по някои сведения може би са били няколко души, са действали по отработен план.
Заложили са бомбата на железопътната линия най-вероятно няколко минути преди преминаването на влака", посочва високопоставен служител на силовите структури. Той също съобщава, че мястото, където е заложено взривното устройство е професионално подбрано.

Но престъпниците най-вероятно не са разчели скоростта и теглото на влака и със закъснение с помощта на дистанционно управление са активирали бомбата. След което с кола са избягали от мястото на инцидента.