Два килограма тротилов еквивалент е било взривното устройство, задействано на жп-линията по време на минаване на „Невския експрес" снощи.

Припомняме, 12 вагона от влака Москва - Петербург дерайлираха, като вече е ясно, че това е причинено от взривно устройство, поставено на линията.

Загинали няма, пострадали са 60 души, като 30 от тях са настанени в болница.

Един българин е пътувал във влака, не е пострадал
                         Още

Главната прокуратура на Русия е завела дело по члена от наказателния кодекс "Тероризъм".

Според руските железници е повреден 800 метра релсов път.
В момента на место няколко ремонтни групи възстановяват щетите.

Нормалната скорост на този тип влакове е около 200 километра в час, а от влаковата бригада са заявили, че в момента на взрива скоростта е била 130 км. в час, съобщава "Новости".

Според експертите, ако „Невски експрес" се е движел с по-висока от нормалната скорост вагоните са щели да паднат от 30-метровия моста в реката.

При по-ниска скорост от 130 километра в час обаче е било възможно вагоните да спрат на моста, да пробият загражденията и отново да паднат в реката.

Разследващите
Атентатът срещу пътническия влак Москва - Петербург е бил много добре организиран и е могъл да доведе до множество човешки жертви.

Това са заявили, цитирани от „Новости", представители на следствието, което е приключило работа по мястото на инцидента.

Напълно е възстановена картината на престъплението, която води до заключението, че терористичният акт е бил планиран внимателно и подробно, заявяват експертите.

Според тях взривното устройство е било заложено малко преди влакът да мине. Мястото е било избрано професионално, тъй като именно тук след взрива композицията е трябвало да се преобърна по склона.

По думите на разследващите обаче, извършителите най-вероятно не са разчели скоростта и тежестта на влака и взривът е задействан дистанционно със закъснение.