Министерството на отбраната на Русия е започнало предварителни преговори за закупуване на 4-ри авионосеца клас „Мистрал".

Това заяви военният министър Анатолий Сердюков, цитиран от руските агенции.

"Ние в момента се намираме на етап предварителни преговори с три държави - Испания, Холандия и Франция. Плановете ни са да подпишем договори за четири такива кораба", заявява Сердюков.

По думите на министъра три от корабите ще бъдат изцяло построени в чужбина, но при два задължително трябва да има съучастие на руски корабостроители. "Четвъртият - той трябва в максимална степен да бъде построен в Руската федерация", допълва Сердюков.

„За това има решение на президента и ние сме работили вече по този въпрос, той ще бъде решен в тази посока, освен ако не възникнат някакви спънки, като например въпрос с финансирането", допълва той.

Военни кораби от клас „Мистрал", по думите му, са необходими както на Северния, така и на Тихоокеанския флот.

Военният министър не посочва обаче конкретни дати за завършване на преговорите и подписването на договорите за построяването на корабите.

Припомняме, Русия дълго време преговаря за закупуването на един кораб „Мистрал" с Франция. За последно този въпрос бе обсъждан между Никола Саркози и Дмитрий Медведев, който нарече сделката „символ на доверието".

Ако сделката се осъществи до край, това ще стане първият случай на продажба от страна, член на НАТО, на сложна съвременна военна технология на Русия.

Според непотвърдена официално информация, последните крачки преди подписите обаче се затормозяват, тъй като Париж се опитва да продаде единия от корпусите без сложната електроника, а това не устройва Русия.

Разговорът между Саркози и Медведев бе последван от изказване на заместник-държавния секретар на САЩ Джеймс Стайнберг, че президентът Барак Обама счита, че ситуацията около френския „Мистрал" има нужда от допълнително уточняване.

Страните от Балтика и Грузия вече изказаха опасенията, че сдобиването на Русия с „Мистрал" няма да способства за сигурността в Европа и припомняха изказването на ръководителят на военноморския флот на Русия адмирал Владимир Висоцки, че ако имаше „Мистрал" по време на конфликта с Грузия от август 2008 година, десантът би отнел 40 минути, а не 26 часа, както е било на практика.