Франция даде принципното си съгласие да продаде на Русия десантен кораб клас "Мистрал".

Франция ще разгледа и искане за покупка на още три кораба от този клас, потвърди френското министерство на отбраната, цитирано от БиБиСи.

Ако сделката бъде доведена до край, Франция ще стане първата страна от НАТО, която продава на Русия съвременна бойна техника, без да се съобразява със страховете от нарастващата военна мощ на Москва.

Преговорите за продажбата на вертолетоносеца продължиха през цялата 2009 година.
След като преговорите достигнаха до определена фаза, един „Мистрал" беше и на оглед в Санкт Петербург в продължение на три дни.

Тогава руските генерали обсъждаха, че ако през август 2008 година те са разполагали с такава машина, са щели да достигнат до бреговете на Гурзия за 40минути, а не за 26 часа.

Стойността на кораба се оценява на 300 - 500 милиона евро. "Мистрал" е способен да пренася 4 десантни баржи, 16 хеликоптера, 450 души, както и 70 превозни средства, включително 16 танка и друга бронирана техника.
Такъв кораб е предназначен за използване при морски десанти.

Опасенията си за покупката изказаха вече Украйна и Грузия, както и няколко от балтийските страни.

„Мистрал" няма да е първата покупка на въоръжение от страна на Русия от чужда страна. Миналата година Русия купи от Израел безпилотни самолети. Експертите тогава отбелязваха, че решението да се закупи въоръжение зад граница е продиктувано от опита с петдневната война с Грузия, когато руската военна техника не успя да демонстрира сериозно по-голяма ефективност от тази на противника.

Въпреки това военни експерти предсказват трудности при поддръжаката на такава техника - ремонти, резервни части и друг, за които руската военна инфраструктура не е приспособена.