ЦИКЕП не е разгледала постъпилите днес искания от Синята коалиция и партия „Лидер" за повторно преброяване на бюлетините от вота в неделя.

Говорителят на комисията Бисер Троянов бе категоричен, че в Закона за избор на евродепутати няма описана процедура за повторно броене и недоволните могат да обжалват пред Конституционния съд. В това е категоричен говорителят на ЦИК Бисер Троянов, цитиран от БНР.

На въпрос, ако се вземат предвид жалбите, дали това няма да попречи навреме да се обявят резултатите от изборите, Троянов посочва, че ЦИКЕП ще спази законовия срок и в тридневен срок ще се обявят окончателните изборни резултати - т.е. утре 10 юни. Имената на депутатите ще се обявят в петдневен срок.

"Това задължително трябва да бъде съблюдавано от ЦИК", посочи Бисер Троянов.

Той обясни, че всеки недоволен участник може да атакува изборните резултати в 14-дневен срок чрез органи, които да са посочени в Конституцията, а не самите партии и коалиции.

Това са една пета от народните представители, президентът на републиката, върховният административен и върховният касационен съд и други лица, които са изброени в член 180 от Конституцията на Република България", обяснява Бисер Троянов.

На въпрос, че ЦИК няма да внесе жалбата в Конституционния съд, Бисер Троянов посочва, че жалбата не трябва да изхожда от представител на политическа партия или коалиция.

Троянов допълва, че само Конституционният съд може да нареди и разпореди повторно преброяване на изборните бюлетини. Те се съхраняват в специални и охранявани помещения в общините.