Фирмата-преброител на евроизборите „Информационно обслужване" е въвела повторно данните от секционните протоколи за контролна проверка, съобщи Бисер Троянов от ЦИК.
Той каза още, че в момента контролната комисия от ЦИК извършва съпоставка, за да се установи какви са грешките и съобщи, че ЦИК ще се произнесе на заседание, което се очаква да се проведе още днес.

Днес в ЦИК са постъпили две искания за повторно преброяване на бюлетините, съобщи Бисер Троянов. Партия „Лидер" е поискала това, тъй като гласовете, които е получила в евровота са 5,73%, което я доближава до бариерата за един мандат.

Другото искане, постъпило днес, е от „Синята коалиция", в което се настоява преди обявяването на окончателните резултати от изборите да се преброят повторно подадените бюлетини пред секционните избирателни комисии.

Бисер Троянов каза, че ЦИК ще излезе с решение или становище след заседание. От ЦИК припомниха, че ЦИК не брои бюлетини, а обявява данни и че срокът за обжалване на изборните резултати е 14-дневен.

При първоначалното въвеждане на протоколите е установено, че 16% от гласувалите са се възползвали от възможността да изразят предпочитание чрез предоставяне на преференция на някои от кандидатите в избраната листа.

Най-много преференции са постъпили за НДСВ, съобщи Бисер Троянов. На следващо място е „Синята коалиция", следвана от „Коалиция за България", ГЕРБ, „Атака" и ДПС. Най-много преференции са събрали водачите на листи и най-вече тези от листите на НДСВ и „Синята коалиция".

Единствени с повече от 15% преференции са Меглена Кунева и Надежда Михайлова. Меглена Кунева е събрала 16,5% от преференциите, дадени за НДСВ, а Антония Първанова - 1,5%. Надежда Михайлова е събрала 16,5% от преференциите, дадени от избирателите, които са гласували за „Синята коалиция". Светослав Малинов е събрал 4,9%.

Ралица Негенцова от ЦИК съобщи, че утре в 19 ч. приключва регистрацията за участие в изборите за национален парламент и съобщи, че до сега има 14 подадени заявления. По 9 заявления има положителни решения на ЦИК. Днес е постъпило заявление от „Българска нова коалиция", в която влизат „Българска левица", „Отечествена партия" и „Партия на българските комунисти". Днес е постъпило и заявлението на РЗС, съобщи още Негенцова.