ГЕРБ очевидно и снощи показаха, че са много далече от експертния капацитет.

Това заяви в коментар за снощния дебат лидерът на ДСБ Иван Костов в студиото на БиТиВи.

Най-притеснително според него обаче е популисткото говорене в ГЕРБ за големите енергийните проекти като АЕЦ „Белене" например.

Според Костов тази централа в момента е ненужна и финансирането на този проект е наливане на пари в енергийната олигархия в България по време на световна финансова и икономическа криза.

„700 млн. са хвърлени в енергийния холдинг - по образец на Путин. Първо трябва да се види дали наистина има нужда от АЕЦ „Белене", категоричен е лидерът на ДСБ.

В същото време той посочи, че е много по-важно да се пести водата и тя да се преработва.
„България е на първо място по опасно изчерпване на количествата питейна вода", заяви Иван Костов и изтъкна необходимостта от изграждането на пречиствателни станции и инфраструктура за бизнеса.

Според бившия премиер Сергей Станишев е трябвало да действа решително, да смени фискалната политика.

Той казва в интервю пред Ройтерс, че БСП ще извика европейски експерти да спасяват България. Това според Иван Костов е пълно безсилие.

От БСП не могат да се справят с усвояването на еврофондовете, овладяване на кризата и т.н.

„Молбата на премиера Сергей Станишев за помощ от ЕС е молба ние да се превърнем в 27-и колониален придатък на съюза. Европейския съюз обаче не може да управлява чужди територии", коментира Костов.

По думите му „някой трябва да изключи автопилота и да мине на ръчно управление, защото отпред идва голяма буря".

„Преди време премиерът Сергей Станишев се усети и каза нещо подобно - че трябва да се изключи този автопилот", припомни Костов.

Основното различие в предложенията на десните е да се предприемат мерки, съобразени с кризата, а не да се разчита на постигнатото през минали години.

Той разясни фискалната политика на българското правителство като заяви, че у нас има 3% излишък по време на криза. Костов посочи за сравнение, че в Америка има 10% дефицит.

„Президентът Барак Обама спасява първо финансовата система и банките, дава възможност на икономиката да излезе от кризата, но го прави с цената да се подмени фискалната политика.
По този начин държавата става длъжник и така не се стоварват върху данъкоплатеца непосилни тежести", смята Иван Костов.

Мнозина у нас знаят какво трябва да се направи, но нямат смелост и решимост да го направят, посочи още лидерът на ДСБ.

Костов изрази убеждение, че „финансовият министър Пламен Орешарски знае от къде точно се изключва автопилота, но не смее да го направи, защото не знае как ще реагират всички останали около него".

Според лидерът на ДСБ абсолютно задължено е правителството не да пресира банките и фирмите по линията на кредитите, а да се направи широк достъп до кредитите с ниски лихви.
„Срещу лошите кредити банките трябва да осигурят провизии. Ако централната банка увеличава лихвата тя всъщност усилват кризата", категоричен е Костов.

„Имам уникално съчетание на специална подготовка - докторат в тази област и политически опит, не може да се отрича такъв опит, аз съм наистина експерт, разбирам от тези неща и знам какво трябва да се направи", категоричен е Костов.

Най-важното според него е да се изработят решения и да се концентрира воля и решителност, да се получи съгласие между управляващите и опозицията.

„Всички неща стават със съгласие. Много ми се сърдят в ДСБ за това, че говоря за съгласието, но става въпрос за консенсуси в определена и ясно дефинирана програма", поясни Костов.

Според лидера на ДСБ големият проблем на Тройната коалиция е, че е разпиляла енергията за борбата с корупцията на сегашното Народно събрание, където е имало пълна готовност за приемане на строги закони срещу корупцията още в самото начало.

„В Народното събрание в момента има достатъчен брой депутати, които са готови да приемат тези закони. Има хора, подкрепящи силно и вярващи, че рибата може да се чисти откъм главата, от където се е вмирисала", категорично заяви Костов.

Ако някой беше достатъчно опитен, с поглед на държавник, Тройната коалиция щеше да види, че Народното събрание има капацитет.

Не може цялата опозиция да дава добри идеи и те да отидат в кошчето, заяви Костов и за пореден път подчерта необходимостта от постигането на консенсуси и търсенето на баланси между управляващи и опозиция.

По въпроса за дясната коалиция, начало на която положиха СДС и ДСБ, Костов съобщи, че се водят преговори с Анастасия Мозер, Александър Праматарски и Яне Янев.

Той изрази убеждение, че тази коалиция има много голям капацитет за истински тежко присъствие в управлението на страната.

Искам на Мартин Димитров, Яне Янев и на другите млади хора да им се даде шанс нагоре.
За 8 години опозицията събра много сила вътре в себе си, която може да бъде реализирана, смята още Иван Костов.