Миролюбиво и в до голяма степен със спазване на добрия тон премина първият пряк сблъсък между БСП и ГЕРБ.

Темата бе икономическата политика, а екипите в „Референдум" по БНТ бяха водени лично от лидерите на двете формации - Сергей Станишев и Бойко Борисов.

Разбира се не липсваха и остри нотки в двучасовия дебат. През по-голямата част от него Борисов бе добродушно усмихнат, повиши глас единствено, когато БСП лидерът нарече Иван Костов коалиционен партньор на ГЕРБ - Костов не ми е партньор, натърти Борисов.

Към края на дебата пък икономическият зам.-министър Коюмджиев - част от отбора на Станишев, не се сдържа и направи забележка на столичния кмет за непрекъснатото минаване от „вие" на „ти".

В програмата на ГЕРБ за изход от икономическата криза има много популистки елементи и тя не може да бъде алтернатива на сегашното управление, подчерта премиерът Сергей Станишев.

В първия пряк дебат между премиера и столичния кмет двата икономическа екипа на БСП и ГЕРБ сблъскаха позиции по 3 основни теми - борбата с безработицата, данъчната политика на държавата и икономическата политика на правителството за борба с кризата.

Темата на телевизионния дебат беше : Ще излязат ли българските политици от чисто партийното говорене в името на важните решения за изход от кризата?

По жребий теглен в студиото на предаването дебатът беше открит от Сергей Станишев, а правото на заключителни думи се падна на столичния кмет Бойко Борисов.

Във встъпителните си думи Станишев каза, че България е жертва на кризата и че тя е привнесена отвън.
За последните 3 години България обаче има ускорен икономически растеж и рекордни инвестиции.

Според Станишев най-голямата разлика между ГЕРБ и БСП, е че правителството и БСП имат агресивен антикризисен план.
Друга разлика според него е, че БСП не споделя песимизма на ГЕРБ за това колко слаба и бедна е България.

Премиерът подкрепи думите си с новината, че Румъния е поискала заем от Международния валутен фонд в размер на 20 млрд. евро. Станишев отново повтори тезата си, че България продължава да е сред най-подготвените страни за кризата.

По първата тема за безработицата Станишев каза: "Инвестициите в България са сред най-големите в ЕС благодарение на антикризисния план на правителството. 5 млрд. и 600 млн. лв. са инвестирани в подобряване на инфраструктурата и благоустрояването. Това запази много работни места в строителството".

Като важен аспект от програмата на кабинета Станишев посочи социалната защитеност.

Според него в програмата на ГЕРБ има икономически авантюри, като намаляването на ДДС от 20 % на 18%, което означава намаляване на бюджета с 1 млрд. и 200 млн. лева.

Бойко Борисов контрира, че основното перо от всички инвестиции е в строителството, а то е замряло.
Строителството на метрото, завода за битови отпадъци и водния цикъл са 2 млрд. инвестиции, които ще влязат в икономиката и ще запазят работни места.

"Европейските лидери са в шок от кризата, а българите от години живеят зле и не си дават реална сметка колко безпрецедентна всъщност е кризата", беше категоричен Борисов.

Двата икономически екипа влязоха в спор за същността на кризата. Според експерта на ГЕРБ Владислав Горанов това е криза на ликвидността в световен мащаб. Това е свиване на потреблението.

По отношение на безработицата евродепутатът от БСП Илиана Йотова оповести, че България и Полша са с най-висок ръст за ниска безработица за последната година.
Според нея сегашното правителство е първото, което е напрваило нещо за хората с увреждания. "А вие и една рампа не им направихте", обърна се тя към Борисов.

Владислав Горанов от ГЕРБ посъветва БСП да не притискат хората с административни мерки за защита.
"Например, на работодател, който трябва да освободи от работа бременна жена, бихте могли да отсрочите осигурителните вноски. Не му давайте помощи за 3 месеца, а му намалете осигурителната тежест", каза той.

На въпрос на водещата какво препоръчват програмите на двата екипа на семейство на миньор и шивачка от Родопите, които заради кризата губят работата си, Илиана Йотова посъветва мъжа да се възползва от програмите за преквалификация.

ГЕРБ пратиха миньора в земеделието, като казаха, че държавата трябва да гарантира индивидуалната социална сигурност.

Според Йотова идейните съмишленици на ГЕРБ (СДС, б.р.) са разрушили земеделието ни.

Като една от основните точки в програмата на ГЕРБ се очерта намаляването на данъците.
Според тях трябва да се оставят повече пари в хората и в бизнеса, което ще доведе и до по-голямо потребление. Те предлагат до 5 % намаляване на осигурителната тежест.

Сред другите предложения на ГЕРБ за промяна на данъчната политика беше вноските по корпоративния данък да се внасят на всеки 3 месеца, а не както е сега всеки месец.

Според министър Орешарски България е сред първите 8 страни в ЕС по събираемост на ДДС - 92%. Той не отговори конкретно на въпрос на Борисов колко приблизително са парите в сивата икономика. Според министъра неиздаването на касова бележка също е част от сивата икономика.

За Орешарски ГЕРБ бъркат в разбирането си за кризата и на базата на тази грешка градят неправилно икономическата си програма. "Кризата в България не е криза на потреблението. Тезата Ви е грешна и оттам и програмата Ви", категоричен бе той.

Финансовият министър реагира остро и на идеята на ГЕРБ за намаляване на данъците. С какво ще плащате тогава заплатите на лекари и учители, които са 50% от държавния сектор, попита Орешарски.
Имате още много да учите, обърна се той към експертите на Борисов, а него предупреди, че икономическият му екип го подвежда.

Финансовият министър се подразни и от факта, че Борисов често се позовава на бившия заместник на Орешарски Георги Кадиев.
Аз ви привеждам данни от Световната банка, а вие ми цитирате Жоро Кадиев, кой е Кадиев, ядоса се Орешарски.

"3 години и половина водим политика за намаляване на данъчното бреме върху българина. Вече е гласувано намаляване на осигурителната тежест с 2,4 %. Вие бяхте предвидили да прехвърлите пенсионната система на частни фондове. Ами ако тези фондове бяха фалирали, какво щяхте да правите?", обърна се Станишев към ГЕРБ. 

"500 млн. лв са отпуснати от Българска банка за развитие за малкия и среден бизнес. Предприятията вече теглят кредити от там", продължи Станишев.

По третата тема за ролята на държавата в търсене на изход от кризата Станишев отново припомни, че настоящата криза е криза на модела. "Философията на ГЕРБ - По-малко държава в условията на криза  - е нереалистична".

Според Бойко Борисов хората на първо място се нуждаят от справедливост, тъй като сочат корупцията като основен проблем. Държавата трябва да гарантира сигурност и справедливост. "Искаме когато обикновения човек влезе в магазина, ако не може да му е по-евтино, то поне цените да не растат нагоре", каза Борисов. 

В заключение премиерът изрази загриженост за чутото от икономическия екип на ГЕРБ. Според него не всичко, което те предлагат е за боклука, но планът им не е реален.

"Станишев каза в интервю пред Ройтерс, че сме опасни. Да, за обръчите от фирми. Опасен съм и за всеки от ГЕРБ, който ще тръгне по този път", бяха едни от последните думи на столичния кмет.

В края на дебата Станишев помоли Борисов да даде команда на евродепутатите на ГЕРБ да спрат да говорят срещу България.

От своя страна Борисов контрира: "А Вие спрете да говорите срещу сметището в Суходол, защото добре знаете, че няма друго място за боклука".