За една година ГЕРБ се превърна от „Граждани за европейско развитие на България" в „Групировка за едноличен режим на Борисов".

Това заяви Сергей Станишев в речта си пред членовете и симпатизантите на БСП, дошли под Бузлуджа на традиционния събор на левицата.

Към 10.30 часа 30 000 социалисти се събраха за традиционния събор.
                                    Още...

Там 119 млади социалисти получиха членската си карта. Картата на 18-годишната Елена Лулова от Хисаря връчи 100-годишният Антон Здравков от София. 70 от своите години той е прекарал като член на БСП.

Според Станишев това показва приемствеността в партията. На някои пожарникари можем да кажем: не се гаси туй, що не гасне, заяви още Станишев и призова 45-хилядното множество да носи вярата в себе си.

Според него по-страшното от управленските грешки на ГЕРБ е стремежът на партията на Борисов към еднолична власт.

По думите му сега БСП има по-голяма отговорност към страната.

Според Станишев Левицата трябва да отстоява принципите на свободата и гражданските права и да се противопоставя на безумната пенсионна реформа.

Ще изграждаме мостове срещу ГЕРБ, закани се Станишев и допълни: „Трябва да бъдем вътрешно сполетени и консолидирани". Според него това е по-важно от личната съдба на всеки един в БСП по отделно.

Той заяви, че от днес нататък целта е БСП да се приведе в по-висока мобилизационна готовност за политически битки. Ще превъзмогнем и ГЕРБ, убеден е Станишев.

Според него ГЕРБ не изпълнява предизборните си обещания. Какво свършиха, какво от това, което обещаха правят и е справедливо, попита Станишев.

По думите му не е справедлива безработицата, не е справедливо закриването на болници, не е справедливо въвеждането на платено обучение, не е справедливо и закриването на културни институции.

Станишев заяви, че ГЕРБ не може да събере приходи в бюджета, но харчи наследеното.

Соцлидерът изтъкна, че миналата година на Бузлуджа левицата е била съкрушена и объркана от изборната загуба. Тази година обаче идват с приповдигнато настроение.

По думите на Станишев за тези 12 месеца се развенчаха три мита за ГЕРБ.

Първият, че БСП се е провалила, а ГЕРБ са можещите; вторият, ГЕРБ са справедливите, а БСП е дясна партия и третият - че социалистите са опоскали държавата, а ГЕРБ са честна партия.

Къде сме се провалили в управлението, след като всяка година бюджетът завършваше на излишък, а не на дефицит, попита Станишев.

Какво могат новите управляващи от ГЕРБ, обърна се към симпатизантите той.

В момента дефицитът наближава 5% от БВП, а до 2013 г. ГЕРБ са обещали, че няма да има увеличаване на пенсии и заплати. Това ли им е моженето, коментира лидерът на БСП.