Към 10.30 часа вече 30 000 хиляди социалисти бяха се събрали под връх Бузлуджа, за да отбележат 119 години социалистическо движение в страната.

Тази година традиционният събор на Левицата е под мотото „Воля за промяна, сила за действия".

Ограмен брой червени знаменца и червени картонени шапки бяха раздадени на симпатизантите, дошли под Бузлуджа.

Още в самото начало на честванията бе регистриран и първия инцедент.

Баба Живка от село Долна Росица загуби внучето си из тълпата. Детето, което явно бе по-ориентирано от баба си, веднага се обърна за помощ към Кирил Добрев и Корнелия Нинова, депутати от Коалиция за България.

Кирил Добрев прекъсна концерта на Поли Паскова, за да призове баба Живка ако все още не е разбрала, че си е загубила внучето да отиде зад сцената и да го прибере. Минути по-късно детето и възрастната жена бяха отново заедно.

Припомняме, снощи се проведе дискусия на младежкото обединение на БСП. Младите социалисти разсъждаваха актуални ли са ценности като солидарност и социална справедливост.

Събитието уважи лично председателят на партията Сергей Станишев.

В изказването си пред младите той изтъкна, че се посяга върху духовността на българите - закриват се културни институции и театри. Според него БСП е единствената алтернатива на сегашното управление.

По време на националния митинг своето послание към членовете и симпатизантите на левицата ще отправи председателят на БСП Сергей Станишев.

Ще бъде връчена годишната награда на Фондация „Институт Николай Добрев" и наградата на НС на БСП за политическа журналистика и публицистика „Георги Кирков-Майстора". Ще бъдат поднесени венци и цветя на Паметника на свободата на връх Шипка.

За доброто настроение на присъстващите ще допринесат с изпълненията си Марияна Попова, Орлин Горанов, Петя Буюклиева, Поли Паскова, Здравко Мандаджиев, Делян Дъбов, Александра Жекова, Владимир Димов, рок-група „Лорд", фолклорни певчески групи и др. Вечерта от 21 ч. ще започне младежка програма с участието на група „Грамофон", Елена Иванова и др.       

Заради събора се въвеждат ограничения в движението по пътя Казанлък-Габрово в събота - забранява се на товарни автомобили с тегло над 3.5 тона по пътя Казанлък-връх Бузлуджа-Габрово. За камионите ще бъдат организирани временни местостоянки в района на селата Дунавци и Крън и град Шипка.

Всички превозни средства, движещи се по направление Казанлък-Габрово се пренасочват по панорамния път през Бузлуджа.