След повече от 2 часа разисквания, парламентарната комисия по етика прие решение по случая Димитър Стоянов, в което оценява като неприемливо и в разрез с европейските ценности постъпката му от 28 септември като български  наблюдател.

Освен това комисията реши да предложи на НС да преразгледа своето решение за избор на евронаблюдатели.
Комисията реши и да предложи на парламента да вземе решение за поименен избор на наблюдатели на България в европейския парламент.

От последните 2 решения се дистанцира председателят на комисията Тодор Батилов, който представи становище на дирекция "Законодателна дейност и европейско право" по случая Стоянов, в което се подчертава, че дисциплинарните мерки не могат да бъдат приложени за поведение на народен представител извън националния парламент.

В становището се посочва и че НС не разполага с правомощието да прекратява предсрочно мандата на избран евронаблюдател, тъй като основанията за прекратяването на мандата са изброени изчерпателно в акт на Европейския парламент - член 2.1 "мандат" от наръчника за евронаблюдателите.

Димитър Стоянов присъства на заседанието, придружен от адвоката Марин Марковски.
Те оспориха точността на превода на писмото на Стоянов, предмет на конфликта и поискаха да бъдат събрани допълнителни доказателства и съответни преводи по случая преди комисията да се произнесе, което беше отхвърлено.

Адвокат Марковски остро се противопоставя и на това, че парламентарната комисия по етика се произнася, без да има приет етичен кодекс.
Произнася се за нарушаване на етично правило, което го няма като текст, поясни той и възрази, че членове на комисията изразяват преднамерени становища.

Димитър Стоянов от своя страна категорично заяви, че в неговото писмо няма расистки изказвания, заявявайки, че не съжалява за думите си.

"Ако Европейският съюз е едно място, където когато говориш истината трябва да се оттеглиш от политическата си позиция, аз не искам да съм гражданин на този съюз.
Има нещо много вредно в този съюз, нещо много сбъркано
", заяви Стоянов.

Той каза още, че се е извинил на госпожица Ларока, ако се е почувствала засегната като жена, макар че според него в писмото няма нищо обидно.

Непосредствено преди гласуването Стоянов зяви пред членовете на етичната комисия:

"Замислете се това НС за кой път ще отсъди преднамерено, замислете се за това, какъв пример давате на младите хора в България, какво чувство изграждате у тях, в каква държава живеем - такава, която е готова да унищожи един от своите само защото тези отвън са казали така...
Според мен да говориш истината не е престъпление...
Не се страхувам от вашето решение. Не се страхувам, защото никой свободомислещ човек никога не се е страхувал от гнева на тираните, когато са го водили към ешафода да го обезглавят. Но все пак все още живеем в един свят, който има някои демократични правила.
Догодина няма да е НС, което ще ни изпрати в ЕП, а това ще е суверенният български гражданин - гласът на народа, гласът на Бога и заедно с мен ще изпрати още 4-5 души, които ще бъдем също така непримирими, но тогава аз няма да съм сам срещу всички, а ще имам своя гръб, ще имам своята група.
С показването на сила в момента ще направите така, че догодина в ЕП ще има група хора, които няма да се страхуват да говорят истината".

По време на заседанието бяха цитирани укоряващи постъпката на Стоянов мнения на депутати от Европарламента и беше съобщено, че комисията разполага с 12 такива писма.

По този повод Стоянов коментира че в ЕП има 732 народни представители и че представените мнения на 12 от тях не са показателни за това колко е голям скандала там.
Той изрази и съмнение, че скандалът се раздува тук с цел предизборната ситуация.

Вносителят на искането за свикване на комисията Кристиян Вигенин от БСП поясни, че не е имал предвид комисията да се превръща в съд, да установява или не конкретна вина и да спори по превод на текстове.
И добре, че не е съд, защото често в съдебната ни практика убийци излизат на свобода, благодарение на добри адвокати, коментира той. 

Вигенин обясни още, че има неоспорим факт, че в ЕП е възникнал скандал, на който реагираха представители на всички парламентарни групи и дори Димитър Стоянов да е имало добри намерения и днес да съжалява за постъпката си, фактът е факт.

Според Вигенин важното е комисията по парламентарна етика да се разграничи от такъв тип поведение, за да е ясно че той не е представителен за българските политици, за българските представители в националния и европейския парламент и с това в перспектива да е ясно, че независимо кои са българските представители в ЕП те ще се съобразяват с тази оценка и много ще внимават с поведението си.