За мен е огромна чест да бъда в тази прекрасна страна и да демонстрирам добрите отношения между нашите страни.

Това заяви държавният секретар на САЩ Хилъри Клинтън в началото на брифинга си в Министерски съвет след срещата си с премиера Борисов и министри от кабинета.

Клинтът обеща още със започване на изложението си, че САЩ винаги ще бъде с България, както е било и в миналото.

От думите на Клинтън и Борисов стана ясно, че акцент в разговора им е била енергетиката. От думите на двамата - и особено на Борисов - стана ясно, че екологията ще е водеща при взимане на енергийни решения.

Плевнелиев се хвали с 2 млн. българи във Фейсбук и натиска за визите
Още...

Брифингът, който бе предвиден за 14.00 часа, започна с около час закъснение, тъй като по-рано днес и самолетът на американския държавен секретар закъсня заради влошената метеорологична обстановка в София.
С около 30 минути закъснение самолетът, с който пристигна държавният секретар на САЩ Хилъри Клинтън, кацна на летище София.

Допълнително пресконференцията се забави заради системата за симултантен превод, която в началото не тръгна и държавният секретар не разбра първите думи на Борисов.

Американският посланик у нас Джеймс Уорлик и външният министър Николай Младенов посрещнаха Хилъри Клинтън, която слезе от самолета с черен чадър. Сред официалните лица на посрещането бе и посланикът на България в САЩ Елена Поптодорова.

1050 служители от Столичната дирекция на вътрешните работи и районните управления се грижиха за охраната на обществения ред по време на посещението американския държавен секретар.

Премиерът Бойко разказа, какво е заявил на Клинтън по темата за шистовия газ - че българската природа, българската екология и оставането на природата в състояние, в което следващите поколения да я ползват е на първо място, а след това са финансовите и икономически ползи.

Мораториумът е факт, за да е сигурна, че природата на България ще бъде чиста, подчерта Борисов.

 

Пуснете ми превода, помоли Клинтън
в началото

 

Борисов подчерта, че е заявил на Клинтън, че природата и екологията е на първо място в България и изтъкна важността на това обществото да е убедено в безопасността на технологиите.

Същото бих казал и за ядрената енергетика, изтъкна още той и добави - „ако аз съм убеден, че Белене ще е рентабилна и безопасна и няма да бъде затворена след десет години, какъвто прецедент имахме с блоковете на АЕЦ „Козлодуй", бих подписал".

Борисов поясни, че именно опасенията ни дали ще е така, ни карат да търсим диверсификация. Той изтъкна, че България има зелена енергия, че работим активно за изграждането на Горна Арда и гледаме прагматично на всеки един проект.

Хилъри Клинтън посочи от своя страна, че САЩ искат тесни консултации с българския премиер за това, как САЩ и България ще осигурят Европа да има най-добрата противоракетна отбрана, за да може да се защитава България, както и другите европейски съюзници.

Клинтън съобщи, че още тази година ще има общи военни учения между България и САЩ и заяви, че САЩ търсят начин, за задълбочаване на военното сътрудничество.

Американският държавен секретар похвали българското правителство и правоохранителния сектор, след като изтъкна, че в резултат на българо-американското сътрудничество са арестувани хакери и че наши съвместни разследвания са дали резултати.

„Опитът на България в прехода от комунизъм към демокрация в последните 20 години дава изключително ценни уроци", ни похвали още Клинтън.

Американският държавен секретар припомни позицията на президента Обама за подобряване на прозрачността и отчетността на управлението и изтъкна, че задълбочаването на електронното правителство е отлично средство за сближаване на държавата с народа. Тя съобщи, че президентът Плевнелиев я е информирал, че над 2 милиона българи са във „Фейсбук".

По горещата тема за Сирия американският държавен секретар заяви категорично, че трябва да бъде увеличен дипломатическият натиск върху режима на Асад. По думите й той трябва да се махне от властта, трябва да има нов старт и опит за съставяне на правителство.

„Ще работим за международни регионални санкции срещу Сирия, и затова да се предотврати и прекрати доставката на оръжие. Ще работим за осъществяване на хуманитарна помощ", каза още Хилъри Клинтън.

Тя съобщи, че преди да отпътува ще проведе среща с неправителствени ромски организации и изтъкна важността на интеграцията.