Президентът Росен Плевнелиев се е похвалил на американския държавен секретар, че 2 млн. българи са във Фейсбук.

Първата среща на Клинтън бе с Плевнелиев, като кратката й визита закъсня с около час заради лошото време в София.

Българският президент е изразил надеждата си, за разрешаването в скоро време на въпроса за премахване на визовите ограничения пред българските граждани, пътуващи до САЩ, както и за сключване на двустранно Споразумение за социална сигурност.

Обща е била оценката, че в двустранните икономически отношения има съществен нереализиран потенциал, а страната ни предлага едни от най-добрите условия за чуждестранните инвеститори. Росен Плевнелиев е заявил, че България и в бъдеще ще се стреми да насърчава американските предприемачи да инвестират в българската икономика.

Като особено перспективна сфера на сътрудничество е била посочена енергетиката. Плевнелиев е откроил три основни приоритета в тази област, които ще бъдат следвани - енергийна ефективност, енергийна независимост и енергийна либерализация. Подчертано бе значението за изграждането на междусистемните газови връзки със съседните държави.

На срещата между Плевнелиев и Клинтън е бил потвърден ангажиментът на България към възстановяването на Афганистан, като държавният секретар е оценил високо българския принос в този процес.

Президентът отбеляза отличното партньорство в областта на правоприлагането и върховенството на закона, което се утвърждава като съществен стълб на двустранните отношения.

Росен Плевнелиев е изразил признателността си за оказаната подкрепа от страна на САЩ в сферата на правоприлагането и върховенството на закона. В тази връзка Държавният секретар е подчертал необходимостта от приключване на реформата в съдебната система и повишаването на нейната ефективност, а Росен Плевнелиев е уверил Хилари Клинтън, че през 2012 г. и 2013 г. съдебната реформа ще бъде във фокуса на президентската институция, която пряко ще следи напредъка в тази област.