Всички деца са равни. Това заяви образователният министър доц. Румяна Коларова по повод случая в село Калище. Предстоят разговори с директора на училището и общинското ръководство, за да се прецени дали е възможна някаква реорганизация на учебния процес.

Най-добре е децата да отидат в училището, което е в общината, смята министърката, попитана за възможните алтернативи за разрешаване на случая.

Припомняме, жителите на ковачевското село не искат бежанци са учат заедно с техните деца в училище.

В общината, по думите на Коларова, имали негативно отношение както към присъствие на децата на бежанците в училището, така и към самата близост на бежанския лагер. „Надявам се, че сме се поучили от такива инциденти", подчерта министър Коларова.

Тя призова да не се допускат прояви на нетолерантност и враждебност към децата. Всички деца трябва да имат равен достъп до образованието, подчерта просветният министър.

Вчера Коларова е разговаряла с началника на Регионалния инспекторат по образование и с кандидата за депутат на АБВ Ивайло Калфин, тъй като кметът и председателят на Общинския съвет са от именно от тази партия.

По отношение на друг проблем - за смартфоните, министърът обясни, че всеки директор ще решава какъв да е режимът на достъп на модерната техника в класната стая. За телефоните и в момента има специален режим.

Министърът на образованието и науката Румяна Коларова даде тържествен старт на учебната година в Първа езикова гимназия и в 112-то училище.

Училищният бенд се погрижи за празничното настроение в днешния тържествен ден. Учениците не бяха забравили тези деца, чиито училища са пострадали от наводненията и в двора на гимназията бе поставена кутия за събиране на помощи за тях.

С химна и издигане на трибагреника започна тържеството, а жадните за знание бяха приветствани и от мажоретен състав.

Директорът на Първа езикова гимназия Нели Петрова пожела на учениците успешна и слънчева учебна година. „Влизате в училище с исконни традиции", каза тя. По думите й Първа езикова гимназия утвърждава изпитани човешки ценности и гарантира високо качество на образованието.

Министър Коларова не скри вълнението си, подчертавайки, че 15 септември е денят, в който България тръгва на училище. Тя посочи, че децата тръгват по един нелек път. Образованието все повече се превръща в условие, гарантиращо просперитета на всяко семейство, на всяка община, на Европа, изтъкна Коларова.
Тя се обърна към всички ученици с предупреждението: „Никой не може да ви обещае да ви е лесно, но хубавите неща не стават лесно". „Плодовете на вашия труд ще дойдат след години", увери Коларова. Тя пожела учениците да следват своя път напред и нагоре.

Министърката отправи обръщение и към родителите. „Личната ви родителска грижа е незаменима опора", каза тя.
Коларова не пропусна и учителите, като изтъкна, че образователната система се нуждае от големи реформи. Да си учител не е само професия, това трябва да е признание", подчерта тя и призова учителите да се грижат за учениците си като откриват техните таланти.

Музикален поздрав към учениците по случай 15 септември отправи и звездата Веселин Маринов, който ги поздрави с неостаряващия си шлагер „За теб, Българийо". Появата му предизвика бурни възгласи сред по-големите ученици.

Седмокласничката Анжела Андонова пък демонстрира пред ВИП гостите уменията си на изкусна гимнастичка.
Последва изпълнение на народни танци, но някои от малките изпълнители се разплакаха, притеснени от събралото се множество. Просветният министър се втурна да ги окуражава. „Вие сте най-добрите", каза им тя.

И докато тези, които бяха планирани с носии да тропнат българско хоро, се уплашиха, първолаците без някой да ги е подканвал се хванаха за ръце и отдадоха значимото към българската народна музика.