Софийски апелативен съд след съвещание, като взе предвид аргументите на обвинението и възраженията на защитата, потвърди решението на Софийския окръжен съд за налагане на мярка за неотклонение „задържане под стража" на обвиняемия Йосиф Йосифов - Йоско.

Припомняме, че срещу Йосифов е повдигнато обвинение, че на 24 февруари 2007 г. в съучастие със Симеонов и Атанасов са отвлекли хърватския гражданин Иван Може.

Съдът наложи най-тежката мярка за неотклонение, тъй като има съмнение, че Йосиф е организатор на отвличането, а освен това в момента на извършване на деянието той е изтърпявал условна присъда.

Съдът не прие възражението на защитата, че Иван Може се е укрил след нанесения му побой от Йосифов, тъй като липсват ясни доказателства за това.

Софийски апелативен съд остави в ареста Пламен Симеонов и Мариан Атанасов с мотивите, че са съпричастни към инкриминираното деяния - отвличането на хърватския гражданин Иван Може, извършено на 24 февруари 2007 г. в град Сливница съучастие с Йосиф Йосифов.
Съдът прецени, че ако мярката за неотклонение „задържане под стража" им бъде променена в по-лека, могат да извършат ново престъпление.

По отношение на подсъдимия Пламен Симеонов съдът констатира, че той освен че е съпричастен към отвличането има и висящо наказателно производство по чл. 339 от НК за незаконно притежаване на оръжие.

Съдът отхвърли аргументите на защитата на подсъдимия Мариан Атанасов, охрана на Йосиф Йосифов, за искане за по-лека мярка за неотклонение.

Адвокат Гавазка изтъкна като мотив в искането си чистото съдебно минало на своя подзащитен, липсата на доказателства за употребена заплаха и насилие от страна на Мариян Атанасов спрямо Иван Може, както и обстоятелството, че Атанасов е имал законно разрешение за оръжие, което се издава след съответните проверки, които показват, че нейният клиент се е ползвал с доверие.

Като последен аргумент Гавазка посочи, че нейният клиент има 2 -годишно дете, за което трябва да се грижи, а сегашната мярка за неотклонение „задържане под стража", наложена от Софийския окръжен съд на Мариан Атанасов, лишава детето от бащини грижи.

Обвинението посочи високата степен на обществена опасност на деянието, за което са подсъдими Атанасов и Симеонов и поиска съдът да потвърди мярката за неотклонение задържане под стража като правилна и законосъобразна.

Сдът даде последна дума на двамата обвиняеми. Те единодушно отрекоха да са съпричастни в отвличането на Иван Може и помолиха съда за по-лека мярка за неотклонение.

След съвещание съдът, като взе предвид аргументите на обвинението и възраженията на защитата, определи налагане постоянна мярка за неотклонение "задържане под стража" на Мариан Атанасов и Пламен Симеонов, поради наличието на основателни предположения за съпричастност към инкриминираното деяние, а именно - отвличането на Иван Може. Определянето на съда е окончателно.