Софийският окръжен съд потвърди постоянен арест на Йосиф Йосифов-Йоско, Мариан Атанасов и Пламен Симеонов, обвинени, че на 24 февруари са отвлекли хърватския гражданин Иван Може.
Съдът гледа поотделно мерките за неотклонение на тримата.

Обвинението поиска в началото на днешното съдебно заседание налагане на постоянна мярка за неотклонение „задържане под стража", като се мотивира с високата степен на обществена опасност на извършеното деяние от Йосифов, а именно отвличане, като за целта е използвана психическа принуда.

Йосифов има и досъдебно производство за кражба на кола от 12 април 2005 година.
Припомняме, Йоско и групата му бяха обвинени и в серия поръчкови убийства, сред които и това на Фатик. Пред съда обаче нищо не можа да бъде доказано и те бяха пуснати на свобода.

Може е отвлечен на 24 февруари в 00.40 часа от ресторант Сливнишки герой.
Тогава РПУ Сливница започва оперативно - издирвателни работи за установяване на похитителите му. 
В резултат Йосифов, Атанасов и Симеонов са доведени в РПУ-то, където са снети техните показания от дознатели. По-късно и тримата дават показания пред съдия от Софийския окръжен съд. 

Първоначалната версия бе, че нападателите, които са близки на убития през 2004 година Шаки, обвиняват хърватина за убийството и петъчния инцидент е акт на отмъщение.
Припомняме обаче, че Може наистина бе арестуван преди три години и обвинен за показното убийство, но през януари 2006 съдът оттегли всички обвинения и го освободи.

Защитникът на обвиняемия Йосифов, адвокат Илиян Василев, поиска промяна на сегашната мярка в по-лека, като посочи, че няма достатъчно доказателства, уличаващи клиента му, че той именно е отвлякъл хърватския гражданин.

Пред съда бяха изнесени и факти, свързани с инцидента на 24 февруари.

Адвокат Василев се позова на показанията на свидетеля Аспарухов, който е работел като охрана на заведението, в което са били Иван Може, Йосиф Йосифов и присъстващите в залата други двама задържани Мариан Атанасов и Пламен Симеонов.

Според показанията на Аспарухов и втори свидетел, чието име Василев не уточни, във въпросната вечер Иван Може, Йосифов, Атанасов и Симеонов са били на една маса в заведение и са водели нормален разговор.

В един момент вероятно поради високия шум в заведението по предложение на Иван Може тримата излизат от заведението, за да проведат сериозен разговор в колата.
Тук адвокат Василев специално уточни, че не е използвана принуда Може да напусне въпросното заведение.

Разговорът, по думите на адвоката, бил свързан с изясняване на взаимоотношенията между Може и Йосифов.
Може седнал на задната седалка в колата, като в процеса на разговора, продължи Василев, е възникнало спречкване, при което Йосифов пребива Може.
Припомняме, от петък вечерта, когато всичко това се случва, Иван Може е в неизвестност.

След побоя тялото на хърватина е изхвърлено 200 метра след жп прелеза на град Сливница.
Пред съда стана ясно още, че колата, където е извършен побоят, е била измита в 3.00 часа през нощта

Адвокат Василев уточни, че Йосифов не се е укривал от полицията и сам доброволно е разказал всичко.
При дадената му дума Йосифов помоли съда да му бъде променена най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража" в по-лека.
Той изрично подчерта че е пребил, но не е отвличал Иван Може.

Адвокат Василев уточни, че следва обвинението към неговия клиент да бъде трансформирано от упражняване на принуда и отвличане в саморазправа, санкциите за което са доста различни, тъй като за първото деяние се предвижда лишаване от свобода.

Обвиняемите Мариан Атанасов и Пламен Симеонов от своя страна отрекоха да са извършвали отвличането на Иван Може.
По отношение на Симеонов стана ясно, че той няма някакви близки отношения с Йосифов, но е проявил завидно усърдие, уточни прокурорът по делото Нели Сигридова, и е измил окървавения автомобил в 3.00 часа през нощта.