Новоизбраният президент на Турция Реджеп Ердоган официално пое длъжността от предшественика си Абдула Гюл на церемония в двореца "Чанкая" днес, съобщи „Хюриет".

Точно в 17 часа отиващият си президент Гюл посрещна Ердоган пред входа на двореца с церемониалния кавалерийски полк.

Малко по-късно Гюл произнесе реч, обръщайки се към Ердоган с „г-н президент" и „мой скъпи братко, приятелю". След като благодари на присъстващите чуждестранни гости, Гюл подчерта, че е работил добре в сътрудничество с гражданското общество и съдебната система по време на мандата си. Той благодари също така за подкрепата на съпругата и семейството си.

След него говори Ердоган, който заяви, че Гюл, 11-ият президент на Турция и негов „скъп брат" е първият свободно избран президент в 2-хилядната история на страната. Ердоган обеща да опази онова, което нацията му е поверила.

Ерата на Стара Турция приключва днес. Вече сме в ерата на Нова Турция, Великата Турция, която носи същността и духа в първите години на републиката", заяви Ердоган.

Той връчи на Гюл държавен орден за особени заслуги.

Около 18:15 ч. церемонията по встъпването в длъжност на Ердоган като президент приключи. 12-ият президент на Турция и съпругата му Емине Ердоган си взеха довиждане с Гюл и бившата първа дама Хайрюниса Гюл. „Довиждане, боецо", произнесе Гюл за последен път в двореца „Чанкая". От днес нататък той и семейството му ще живеят в Истанбул.

На церемонията присъстват високопоставени представители на около 90 държави от Азия, Африка, Близкия изток и Европа. Българският президент Росен Плевнелиев също е гост на събитието.

По-рано днес бившият турски премиер Реджеп Ердоган положи клетва като президент и стана дванадесетият държавен глава на Турция.

Той положи клетва в парламента на страната, където после зазвуча химна.

Ердоган напусна премиерския пост и бе обявен за президент от председателя на парламента  Джемил Чичек на церемония, която бе бойкотирана от основната опозиционна Републиканска народна партия. Опозицията обвинява Ердоган, че ги е заблудил като е отказал да подаде оставка като премиер преди полагането на клетва.

Церемониална артилерия със 101 топовни салюта изпрати Ердоган към двореца "Чанкая". След това председателят на парламента Джемил Чичек пусна законодателния орган във ваканция до 1 октомври.

Припомняме, Ердоган спечели президентските избори на 10 август. Тогава се проведоха първите преки президентски избори в историята на Турция.