Турският премиер Реджеп Тайип Ердоган печели президентските избори с около 52,3% от гласовете, съобщава "Хюриет". Това са първите преки президентски избори в историята на югоизточната ни съседка.

От около 53 млн. граждани, имащи право на глас, за Ердоган са гласували близо 18 млн. избиратели.

Данните са при около 96% обработени бюлетини, което означава, че са много малко вероятни съществени промени в резултатите.

На второ място се нарежда общият кандидат на турската опозиция Екмеледин Ихсаноглу с около 38,5% от гласовете, което в абсолютно изражение са около 12,8 млн. избиратели.

Кандидатът на кюрдското малцинство Селяхаттин Демирташ е на трето място, печелейки около 9,2% от гласовете, или около 3 100 000 души са дали гласа си за него.

Избирателната активност вероятно е била около 76,6 процента.

Очаква се Ердоган да упражнява всички правомощия на президента, определени в Конституцията, за разлика от предшествениците му, включително настоящия държавен глава Абдула Гюл, който имаше главно церемониална роля.

Ердоган каза, че планира да промени президентския пост, като му даде повече изпълнителни правомощия. Така Турция ще поеме към система като тази във Франция, ако управляващата Партия на справедливостта и развитието успее да промени Конституцията.

Неговите опоненти го обвиняват, че подкопава светското наследство на основателя на модерна Турция Мустафа Кемал Ататюрк, който установи стриктно разделение между религията и политиката, когато създаде новата държава върху руините на Османската империя.