Министърът на външните работи на България Николай Младенов изпрати предупредителен сигнал към Македония.
Това пише македонският „Утрински вестник", като цитира информация от български медии.

Припомняме, вчера министър Младенов съобщи, че правителството ще изработи предложение парламентът да приеме принципен документ, в който се фиксират основни устои на българската политика към съседните страни.

Българският външен министър е изпратил предупредителен сигнал, като е заявил, че и София, като Атина, ще определи своя "червена линия" около отношението на България към историята и културното наследство.

"България е отворена за всички свои съседи и подкрепя разширяването на ЕС, но няма да позволи да се шикалкави с нейната история", каза Младенов на среща на правителството, пише Утрински вестник.

На срещата е било прието предложение да се изготви документ, който да определи основите на българската политика към съседите, или стратегия за отношенията със съседите, пише още македонското издание.

Младенов съобщи, че документът трябва да съдържа някои "червени линии", които не могат да се преминат в двустранните отношения.
"Историческият въпрос" с Македония е една такава червена линия, въпреки че не е било изрично посочено от министъра на външните работи, цитира "Утрински вестник" публикации в нашите медии.
Повод поредното „търкане" с Македония е изложбата в Брюксел, която претендира да покаже средновековни македонски текстове.