Правителството прие да бъде изработено предложение парламентът да приеме принципен документ, в който се фиксират основни устои на българската политика към съседните страни. Това съобщи външният министър Николай Младенов след заседанието на кабинета.

Сезират ЕК за „средновековните репресии" срещу българи в Македония
Още...

Според него България има с какво да подпомогне развитието на нашите съседи с опита си в евроинтеграцията. По думите му подобен дебат е трябвало да бъде направен след разпадането на Югославия или непосредствено след присъединяването ни към Европейския съюз.
Той каза още, че документът ще съдържа и „червените линии", от които България няма да отстъпи в политиката си към съседите.

Следващата седмица започва първата редовна среща с посланиците от Балканските страни и ще бъде направен преглед на отношенията ни, съобщи още дипломат номер едно.

България е и ще бъде винаги отворена страна, която насърчава гости от съседните страни и развитието на търговските отношения със съседите, подкрепя разширяването на ЕС, но не е страна, която ще позволи да се шикалкави с нейната история, коментира външният министър.
Очевидно това му изказване е по повод поредното „търкане" с Македония, свързано с изложбата в Брюксел, която претендира да покаже средновековни македонски текстове. Дипломатът обаче отказа да коментира възникналия проблем с експозицията.

Младенов инкасира през последните дни доста гневни упреци за пасивността на Външно по повод поведението на Скопие. Редица политици и общественици му поискаха и оставката.

Външният ни министър подчерта, че съседните страни са ключови за България и изтъкна, че Румъния и Гърция са най-големите ни търговски партньори в Европейския съюз.
Според данните за 2012 г. четвърт милион българи са посетили съседни страни. Тези страни са и основен източник на туристи в България - около половин милион граждани на съседни страни са посетили България тази година, като 200 000 от тях са румънци, поясни той.

Младенов отбеляза и че имаме ключови проекти със съседите и транспортни коридори, важни както за нас, така и за тях. Имаме трайни културни и исторически връзки, добави дипломат номер едно.

Развитието на българските общности, запазването на българския език и българската култура е основен приоритет за нас, не от вчера, добави Младенов.
Той е категоричен, че е крайно време за провеждане на конструктивен открит дебат в парламента по формулиране на основните принципи в политиката на България към съседите.