Ако тези земи бяха продадени на реалната им цена, бихме могли да платим външния си дълг.

Това категорично заяви министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов, цитиран от Нова ТВ, запитан докъде е стигнала проверката около заменките.

Заменките на земи са близо 5000. По Черноморието, по край планинските курорти, някъде се преплитат замени на земи с гори, посочи той.

Аграрният министър определи тези злоупотреби като най-големия грабеж на прехода. Толкова много са откраднали, че ако бяха ги продали на реална цена, можехме да платим външния дълг, повтори още един път той.

На въпрос кога са се извършали най-големите злоупотреби със земи, Мирослав Найденов отговори, че подобни нарушения са били факт години назад, но най-много са били извършвани при управлението на тройната коалиция.

По думите му двете централи - на БСП и ДПС, са се надпреварвали кой да замени повече. А ние сега трябва да платим сметката, отбеляза Найденов.

Той допълни, че в момента българското правителство се опитва да убеди Европейската комисия, че става въпрос за престъпления.

Припомняме ви, че в началото на февруари стана ясно, че Европейската комисия е изпратила писмо до българските власти, в което настоява се докаже, че замяната на територии не е държавна помощ. В противен случай комисията ще заведе дело срещу страната ни.

Запитан дали след тази мащабни обвинения със земи от Горския фонд може да очакват нови обвинения срещу длъжностни лица (с обвинения са вече бившият шеф на Агенция по горите Стефан Юруков и ексминистърът Валери Цветанов - бел.ред.), Найденов отговори:

След това, което аз видях, без да съм юрист, е възможно.

Аграрният министър не посочи конкретни имена, но отбеляза, че под отговорност е много вероятно да бъдат подведени и други членове от ръководството на повереното му ведомство през изминалите години.