Балканската война не е само война на победители и победени, а е война за етническо прочистване и други форми, които ние по-късно определихме като различни вариации на възродителния процес.

Това заяви лидерът на ДПС Ахмед Доган, коментирайки в Кърджали казуса "генерал Делов".
Доган бе в града за участие като делегат в отчетно-изборната конференция на областната организация на партията в Кърджали.

По думите му казусът „Делов" е може би един от най-сложните казуси, свързани с Кърджали и Балканската война.
Да се мисли кой е действал отвън или отвътре, мисля, че е неправилно зададен въпрос.

Може би трябва да се направи семинар, всички да се ограмотим за това какво означава това, че е необходим общ прочит на нашата история, на балканската история, най- вече историята на Балканите, заяви Ахмед Доган.

Той се мотивира с факта, че въпросът за героиката на Балканската война не е решен до Втората световна война по Царско време, не е решен по време на тоталитарния режим.
Това по думите му би трябвало да ни подскаже, че въпросът е много дълбинен, засяга не само лоялността към държавата и държавността, засяга все още неизлечими спомени за ужасите на Балканската война.

Доган коментира, че общинарите на ДПС в града са постъпили правилно, отказвайки да обявят генерал Делов за почетен гражданин.
Те са наясно с болките на тази война, живите спомени и всичко, което е свързано с това, мотивира действията им ДПС лидерът.

Той определи казуса „Делов" като нравствено-психологически, а не само държавно- политически. Дори самото поставяне на въпроса на този етап мисля, че ерозира самата държавност, категоричен е Ахмед Доган.

По думите му този въпрос може да се постави само на национално равнище от президента на Републиката, тъй като дори парламентът надали е в състояние да реши правилно този въпрос.

Доган предлага всички историци от балканските страни да седнат и да погледнат алтернативно на въпроса за победители и победени, за освободители и освободени, да дадат на обществото някакви най- общи параметри за неговото общо осмисляне.

Ахмед Доган е убеден още, че напоследък има нова анти-ДПС стратегия, като анти-ДПС кампания и тази кампания има две измерения.

Първото е свързано с твърдението, че ДПС е проводник на неоосманизма в България. Това е чиста конструкция на базата на определени идеи, които са в духовното пространство на различни елити на Балканите, коментира Доган.
ДПС винаги е отстоявала като организация, като партийна структура националните интереси на страната в човешките му измерения, категоричен е той.

Според него второто измерение на кампанията е свързано с идеята, че ДПС е проводник на радикалния ислям във връзка с процеса в Пазарджик.

Доган смята, че във връзка с идващите избори са измисляни различни сатанизиращи елементи в образа на ДПС, само и само да се захранват с енергия различните национализми във връзка с предстоящия изборен процес. А почти всички партии ще яхнат вълната на национализма, убедене е ДПС лидерът.

Ела, зло, че без теб още по-зло. Така ДПС лидерът вижда участието на партията си в коалиционното управление на страната.

По думите му във всички случаи управлението ще бъде коалиционно.
Точно кои ще бъдат сегментите на тази коалиция, трудно можем да предвидим на този етап, но мисля, че има няколко варианта, коментира още Доган.

Това, че ДПС сега е в опозиция той определя като почивка, която е използвана за корекции, актуализиране на стратегии и програма за управление на страната.

Така че може би вече съм наясно какво трябва да се направи и то най-вече от гледна точка на това, че страната все още няма визия за развитие в европейски условия, няма ясно дефинирани приоритети, работи се на парче с откриване на различни обекти, заявява Ахмед Доган.

Той не пожела да коментира готово ли е ДПС за управление, като посочи, че първо движението трябва да завърши отчета си „с форма на дисекция".

По повод насрочения за януари референдум за „Белене" и ядрената енергетика, Доган изрази съмнение, че референдум ще бъде проведен.

Това във всички случаи ще бъде пак един политически трик, който доминира в нашето българско политическо пространствто в един предизборен период, коментира ДПС лидерът.

По думите му политиците твърде малко - или част от тях, са наясно за какво става въпрос, да не говорим за публиката.

Обикновено, отбелязва Доган,  необходимостта от ядрена енергетика е свързана с това, че едва ли не, ако имаме АЕЦ още един или в пристроена форма или като Белене, цената на тока ще бъде в тези равнища, а това просто е невъзможно, подчертава още Ахмед Доган.