Общинският съвет в Кърджали отхвърли кандидатурата на ген. Васил Делов за почетен гражданин на Кърджали. Групите съветници от БСП и ГЕРБ гласуваха "за", групата съветници от ДПС "въздържали се" и така генералът не получи званието.

Общинските съветници в Кърджали отхвърлиха номинацията за почетен гражданин на генерал Васил Делов по време на тържествената сесия на Съвета. Тя бе по повод 100 години от Освобождението на града.

Ген. Делов е командвал войските, освободили Източните Родопи на 21 октомври 1912 година. Неговата номинация е издигната от инициативен комитет, в който участват политици и общественици. Още вчера ДПС отказаха да подкрепят номинацията на генерал Васил Делов.

Цвета Караянчева, ГЕРБ:
Това вече не е празник на Кърджали и може би ще поискаме смяна на датата, като те да дадат предложение, защото нямат право да празнуват нещо, в което не вярват, че трябва да правят.

След гласуването в юбилейната за Кърджали година няма присъдено почетно звание, съобщава БНР.

Скандалът с кандидатурата на генерала избухна в събота, след като ДПС представи подписка с имената на 320 души, които са против военачалникът да бъде удостоен с почетното звание.

"Няма какво да се каже в момента. По принцип удостояването със званието „Почетен гражданин" задължително изисква пълно единодушие, но в случая то не е постигнато. Ще свикаме още веднъж председателския съвет, но не всичко зависи само от ДПС", коментира по време на извънредното заседание на председателите на групите общински съветници председателят на Общинския съвет в Кърджали Раиф Мустафа.

Поведението на ДПС провокира остри политически реакции и декларация от страна на БПС и ГЕРБ, че ще бойкотират днешната сесия, ако точката отпадне от дневния ред. Това не стана, точката беше включена в заседанието и сутринта съветниците влязоха в залата.

"Това вече не е празник на Кърджали и може би ще поискаме смяна на датата, като те да дадат предложение защото нямат право да празнуват нещо, в което не вярват, че трябва да правят", заяви народният представител на ГЕРБ Цвета Караянчева.

Все пак политици от всички партии, представени в местния общински съвет, почетоха паметта на освободителя, генерал Делов. Те преминаха през шпалир от гвардейци и мажоретки и поднесоха цветя пред паметника му. Пред монумента беше почти цялата група съветници от ДПС.

След като поднесоха венци пред Паметника на освободителите в централния парк в Кърджали и изслушаха химна на България, групите на БСП и ГЕРБ обаче напуснаха тържеството по случай Освобождението на Кърджали и 100 години Балканска война. Те не пожелаха да чуят речта на кмета Хасан Азис, допълва rodopi24.bg.

До края на церемонията остана само народният представител Димчо Михалевски. От трибуната той заяви: „Въпреки, че не удостоиха ген. Васил Делов с почетно звание, той остава почетен гражданин на духа на Кърджали".

В декларация общинските съветници от ГЕРБ остро възразиха срещу „потъпкването на историческата истина и оскверняването на паметта на един велик българин, комуто дължим Освобождението на Източните Родопи".

Поведението на съветниците от ДПС е скандално, то води до изкуствено противопоставяне на хората в региона, сее разкол и хвърля сянка върху юбилейната стогодишнина, обругавайки името и делото на човека, военачалника и патриота генерал Делов. Неговите заслуги за връщане на поробените ни земи в границите на суверенна България и освобождението на техните жители от тиранията на една деспотична империя са признати и от историческата наука, и от признателните поколения.

Ако допуснем посегателство върху името и паметта му, ще ни съдят и историята, и потомците, се казва още в документа.

По-късно и лидерът на Атака остро осъди отказа на съветниците от ДПС генерал Васил Делов да бъде избран за почетен граждани. Според Волен Сидеров това показва, че за тях Кърджали не е български град.

"Кърджали вече е отделена територия от България. Отдавна тече процес. Аз когато го обяснявах от години, за мене говореха как искам да всявам напрежение. Освобождението на града, местните общински съветници от ДПС не искат да го отбележат, значи, че те не го считат за български град вече", заяви Сидеров.

По думите му това е резултат на политиката на няколко правителства, включително и сегашното, което се заиграва с ислямистите и което смята, че така ще привлече гласове на мюсюлмани.