Няма никакъв шанс България да загуби, да плати или да извади от собствения си бюджет пари за спасяването на Гърция.
Това обяви от парламентарната трибуна премиерът Бойко Борисов.

„Атака" подкрепя гръцкия народ, но не и „германската хегемония"
Още...

Министър-председателят дойде в Народното събрание за редовния петъчен парламентарен контрол, но настоя да използва една по-нестандартна процедура и поиска да представи на народните представители хронологията действията на правителството по отношение на случващото се в южната ни съседка и по-специално за подготвяния трети спасителен пакет от страна на ЕК.

Единият ден имаше съвещание на финансовите министри в Брюксел, където бе предложен механизъм, по който да се отпусне спасителният 7 млрд. план за Гърция. Нашата позиция там беше против", разказа премиерът Борисов и обясни, че още тогава страната ни е поставила няколко изисквания към ЕК. Те от своя страна са изпратили писмени имейли и са водили разговори с Борисов, в които са дали абсолютни гаранции.

„България като участник в този план няма никакъв шанс да загуби, да плати или да извади от собствения си бюджет пари за спасяване на Гърция. Просто участваме в механизъм", заяви още веднъж министър-председателят.
Той увери, че българският глас по тази тема е бил много ясно чут от Европа и именно заради това са дадени тези гаранции.

Борисов използва момента обаче да разкрие собствените си притеснения около гръцката „драма". „Ако анархията там продължи и не се овладее, това е пряка заплаха за България - за бизнеса, за границите, за миграционния натиск, за финансите, за контрабандата", призна премиерът.

Нека да покажем своето добросъседство, а съответно нашите съседи, ако имат доблест да излязат и да се извиняват за обидите", призова още пред депутатите премиерът Бойко Борисов. Той настоя като съседи на Гърция да не останем единствената страна в Европа, която да провали собствения си съсед. Подкрепата на този финансов механизъм, според Борисов, ще покаже, че ние сме по-напред в демокрацията. „Нека да не ги спъваме, без нашия глас този пакет не може да се задейства", установи и поиска министър-председателят.

След това си изявление той извика на парламентарната трибуна министъра на финансите Владислав Горанов, който да прочете много внимателно отговора на ЕК за дадените гаранции за страната ни около третия спасителен транш за Гърция, като не пропусна да отбележи, че е бил написан много ситно и дори не можел да го прочете.

"България няма да бъде пречка да бъде отпуснат мостовия заем на Гърция при категорично записани нормативни гаранции, че България и другите държави членки на Европейския съюз, които не са членки на Еврозоната, в случай не неблагоприятно развитие, няма да бъдат пряко финансови засегнати, а компенсациите ще бъдат предоставени от държавите в Еврозоната", се зарече от своя страна и министърът на финансите Владислав Горанов.

Той обяви пред депутатите, че правителството е на мнение, че няма пречка и риск страната ни да задейства този спасителен механизъм за Гърция. "Не поемаме финансов риск, поемайки използването на този механизъм", обяви още веднъж финансист номер 1.

Изпълнявайки заръката на премиера министър Горанов обясни, че въпросният механизъм е гаранционен за мостово финансиране на гръцката държава, за да може тя да покрие в максимално бърз срок задълженията си към МВФ и ЕЦБ. Той предвижда общият европейски бюджет да бъде гарант при евентуален дифолт по отпуснатите средства в размер на 7,160 млрд. евро.

"В началото Великобритания, Чехия и България изразиха много остри резерви към използването на този механизъм като общ европейски механизъм, а не такъв на държавите от Еврозоната", разкри още подробности от срещата Горанов и добави, че до последния момент Англия е отстоявала позицията, че тези ангажименти трябва да бъдат законодателно скрепени. „Ние се придържахме към подобна позиция. Днес вече имаме увереност и ще подкрепим за последен път използването на този механизъм", заключи Горанов.

Процедурната „хватка", с която Борисов предизвика дебат по гръцкия въпрос разгневи опозицията и доведе до пореден парламентарен скандал.

Атанас Мерджанов се възмути от промяната в дневния ред и обсъждането на важната тема в ден с малко присъстващи депутати. Припомняме, в началото на деня отново трудно се събра кворум, а и днес е първият ден от мюсюлманския празник Шекер байрям.

Недопустимо е толкова важна тема като евентуалната финансова помощ от наша страна към Гърция да се обсъжда в отсъствието на цяла парламентарна група и без предварително да е заявено. Това заяви от парламентарната трибуна социалистът Атанас Мерджанов, вероятно визирайки ДПС, които днес празнуват Рамазан Байрам. 
От своя страна председателстващият парламентарното заседание Димитър Главчев наложи порицание на Мерджанов заради продължилите от него реплики от място.

Премиерът днес чрез парламента казва, че въпреки усилията на правителството, ние трябва да се включим в механизма за спасяване на Гърция", разтълкува изявлението на премиера народният представител от „БСП Лява България" Янаки Стоилов.

Той обясни, че страната ни ще има някакъв дял в този гаранционен фонд от 7 млрд. евро. "Когато се прави призив, когато говорим "дайте да помогне на Гърция", трябва да се има предвид, че той помага не толкова на гръцкия народ, а на кредиторите. Те стимулираха политиката, която днес катастрофира. Чрез него те трябваше да подпомагат собствената си икономика", отсече социалистът.

Според него в момента България е в много деликатна ситуация. „Трябва да е ясно, че тези компромиси са твърде временни и неустойчиви. Ако се продължава така и у нас, колкото и да се обещава, че гръцкият случай ще е прецедент, той може да се превърне в заразителен пример и всички заедно да плащат сметката на неколцина", обясни притесненията си „червеният" депутат.

Той обяви, че от „БСП Лява България" са резервирани, защото искат да са солидарни с гръцкия народ, но не са готови отново България да бъде с девиза "винаги готов" и когато ни изкомандват да вадим от празните си джобове.

Думите на социалиста Янаки Стоилов провокираха премиера и макар и вече запътил се към изхода на пленарна зала, се върна на парламентарната трибуна. „Ние не бива да бъдем спънката", настоя за пореден път Борисов и отсече - „Не бива да го правим като наши съседи и приятели". „Няма да е добър знак за нас, за българите, ако кажем не. Този план не може да се задейства, защото ние сме против. Считате ли, че това е добра новина за гръцкия народ и трябва да го причиним?", запита народните представители министър-председателят.

„Ако сте на моето място, ще вземете същото решение - няма да решите България да е гробокопачът на Гърция", убеден е Борисов. Той за пореден път увери, че един лев български няма да бъде похарчен заради Гърция. „Цяла Европа има нужда да ги спасим, а България - най-голяма нужда. Намеренията са ни най- за благото на региона", коментира още министър-председателят.

Думата взе и реформаторът Мартин Димитров, който използва случая да направи остро политическо изказване, критикуващо левицата у нас.
Той изтъкна, че от случая Гърция трябва да бъдат извадени поуки, за да не правим същите грешки. За случващото се там е виновно лошото управление в страната, а не Европейският съюз или Международният валутен фонд, категоричен е Димитров.

Той подчерта, че средният естонец вече е богат европеец, защото си няма СИРИЗА. Средният словенец вече е богат европеец, защото няма ляво правителство. За сравнение обаче средният българин продължава да бъде беден, защото през определен период от време се появява ляво правителство, което фалира държавата - Жан Виденов, Луканов, фалит на банка при Орешарски, спиране не фондовете, изброи реформаторът.
След това трябва всичко да се изгражда наново. Затова не можем да стигнем доникъде, обясни Мартин Димитров. В Словения и Естония има леви партии, но те са европейски насочени.

Не бъдете съветски, а бъдете европейски социалисти. Това иска да ви напомни Реформаторският блок, след като видяхте накъде води СИРИЗА", призова Мартин Димитров.