Декларация от името на партия „Атака" изчете депутатката Магдалена Ташева по повод възникналия в парламента дебат за гръцкия въпрос. Това стана, след като напрежението в пленарна зала принуди зам.-председателя на парламента Димитър Главчев да даде сам 15 минути почивка, за да може „гръцките страсти" да се успокоят. Те обаче очевидно не бяха достатъчни.

Ташева определи днешната дискусия като отчайваща. Атакистката обвини премиера, чието изявление даде начало на дебата и българското правителство, че не са разбрали нищо от гръцката криза.

Тя е категорична, че гръцкият дълг е натрупан не само от левицата, но и от десните партии, членки на ЕНП. Никакъв популизъм не е претърпял крах в Гърция. Натискът Гърция да тегли още и още милиарди има цел да се приватизират реални активи, смята атакистката.

България не само не бива, но и не може да бъде задължавана да дава каквито и да било гаранции, защото по този начин спасяваме не гръцкия народ и икономика, а помагаме на тази фалшива валута, освен една - Германия. Помагаме на грубия финансов капитал. Той не е приятел на България, не е приятел на гръцкия народ", отсече още атакистката

По думите й, никоя държава не може да бъде принуждавана да гарантира вземания на кредиторите. Нямаме нищо против гръцкия народ, възхищаваме се на неговата воля да издържи на този нацизъм, на който беше подложен, но сме против това да се разраства германската хегемония.

Патриотичният фронт призовава политиците да вземат отговорно и държавническо поведение и да се присъединят към европейската инициатива за подпомагане на Гърция. Тази позиция от своя страна изрази в декларация от парламентарната трибуна депутатът от ПФ Емил Димитров - Ревизоро.

В изказването си от трибуната Ревизоро подчерта, че Парламентарната група на ПФ се е събрала в стаята си и е обсъдила темата. Те са оставили емоцията настрани, защото трябва да се вземе решение на базата на преценката какво печелим и какво губим.

По думите на патриота, ако откажем да се присъединим към помощта за Гърция, в последващ момент, когато ще имаме нужда от подкрепа заради бежанският натиск, няма да можем да поискаме помощ от единственото възможно място, а именно ЕС. По този начин проблемите, с които ще се сблъскваме ще бъдат много по-големи.

Затова патриотите смятат, че е по-полезно да извлечем една политическа изгода. След като вече сме влезли в европейското семейство, да подпомогнем Гърция, да й дадем още един шанс, за да се предпазим от много вреди и опасности, за които не сме подготвени. Точно в този момент, по думите на Емил Димитров, било много по-отговорно да се предпазим от опасностите, които не е добре да се стоварват на главите на избирателите.

Ревизоро призова за един здрав разум без политика, а с прагматизъм и да помислим за това дали няма да навредим на себе си в бъдещето.