Германското решение да експулсира шефа на ЦРУ в Берлин е уместен, неизбежен отговор на разразилия се нов шпионски скандал между САЩ и Германия. Това обяви външният министър на европейската страна Франк-Валтер Щайнмайер, цитиран от Ройтерс.

Нашето решение да поискаме настоящият представител на американските разузнавателни служби да напусне Германия е правилно решение, необходима стъпка и точна реакция на изгубеното доверие, което се случи", каза той.

„Предприемането на действия бе неизбежно, по мое мнение. Нуждаем се и очакваме отношения, които да се базират на доверие", подчерта Щайнмайер.

Той добави, че особено важно е едно силно трансатлантическо партньорство на фона на международните кризи. Топ дипломатът на Германия обяви, че ще каже пред държавния секретар на САЩ Джон Кери във Виена през уикенда, че Германия е нетърпелива да възстанови това партньорство на базата на взаимно доверие.

Иначе германската преса подкрепи решението на Берлин да експулсира регионалния шеф на ЦРУ, но се притеснява от състоянието на трансатлантическите отношения.

Германия предприе тази мярка срещу САЩ, след като служители на германското разузнаване и на военното ведомство се подозират, че са шпионирали в полза на Вашингтон.

Това до сега е ненадминат акт на протест срещу американската арогантност", пише либералният вестник Sueddeutsche Zeitung под заглавие „Разрив", имайки предвид охладените отношения между двете държави.

„Не"-то на бившия канцлер Герхард Шрьодер за войната в Ирак преди 12 години бе „първата стъпка за сигнализиране на независимост от големия съюзник. Сега дойде следващата стъпка. Тя обаче е закъсняла", допълва изданието.

Консервативният вестник Frankfurter Allgemeine Zeitung отбелязва, че Берлин и Вашингтон са „на прага на дипломатическа война", но „скандалът" между двата съюзника ще помогне само на „враговете на Запада".

Германският „Билд" излезе със заглавие „Сега Меркел взе драстични мерки".