Във връзка с новия шпионски скандал правителството на Германия прие решение за експулсиране на шефа на операциите на американското разузнаване в Германия, което е базирано в посолството на САЩ в Берлин.

Това съобщи председателят на комисията по контрол на дейността на специалните служби към Бундестага Клеменс Бинингер, съобщават световни агенции.

Говорителят на канцлера Меркел потвърди, че Берлин е помолил представителя на ЦРУ в Германия да напусне страната.

Молбата е на фона на продължаващото разследване от федералната прокуратура, също на висящите въпроси от последните месеци относно действията на американските разузнавателни служби в Германия, каза говорителят и добави, че правителството разглежда проблема много сериозно.

Обаче представителят на Меркел подчерта, че Германия продължава сътрудничеството си със западните си партньори, специално със САЩ.

Малко преди решението самата Меркел каза пред журналисти, че Германия и САЩ имат „много различни подходи" по отношение ролята на разузнавателните агенции.

Смята се, че представителят на ЦРУ е свързан с вербуването на двама агенти на Германия, отбелязва германски вестник.

През последната седмица стана ясно, че двама германци, служител на федералното разузнаване и служител на военното министерство на страната, са шпионирали в полза на САЩ.

Служителят в германското разузнаване е предал повече от 200 секретни документа в замяна на 25 хиляди евро, според германските медии.

Отношенията между САЩ и Германия се обтегнаха още миналата година, след като стана ясно, че е бил подслушван мобилният телефон на канцлера Ангела Меркел от американската Агенция за национална сигурност.

През 1996 година служител на ЦРУ в американското посолство в Берлин бе експулсиран, след като бе хванат да се опитва да получи тайна информация относно продажба на германско оборудване за иранската ядрена индустрия.