Докато вътрешният министър Цветан Цветанов обявяваше официално по време на КСНС при президента, че „Хизбула" е извършител на атентата на летището в Сарафово, отвън пред сградата на президентството, пред журналисти, Волен Сидеров заяви, че кабинетът и президентът „ни водят в геополитическата игра на САЩ и Израел".

Соцлидерът Сергей Станишев се присъедини към тази позиция и определи решенията, обсъждани на консултативния съвет, като „игра със сигурността и живота на българите".

На журналистически въпрос дали натискът за позицията на страната ни идва от Москва, Брюксел или Вашингтон, лидерът на БСП заяви, че първите две столици нямат отношение към въпроса. Той подчерта, че разследването на атентата продължава и изтъкна, че не може да се говори за достатъчно доказателства, за конкретни извършители, още по-малко за организация.

Според него трябва да се извърши щателен анализ на причините, довели до такъв сериозен пробив в националната сигурност, като не пропусна да направи и препратка към покушението над лидера на ДПС Ахмед Доган, както и над Златко Баретата.

Правителството очевидно избра политически подход към ситуацията и ни насочва към позицията, която Израел зае още преди извършването на първоначални разследвания, възмути се лидерът на червените.
Той припомни, че премиерът Борисов не прави никакви компромиси за личната си охрана, но за сметка на това прави компромиси за сигурността на гражданите на оживени публични места като летища, гари и МОЛ-ове.

По повод докладите на вътрешния министър и на колегата му Николай Младенов Станишев излезе с позицията, че за пръв път на Консултативен съвет докладите не са били предварително представени и всички присъстващи са били неподготвени за темите.

Сидеров определи докладите като „повърхностни и незрели коментари" - споделяйки позицията на спеца по сигурността Йордан Бакалов от Синята коалиция - и заяви, че се вижда значителна липса на реална оценка на опасностите за националната ни сигурност от страна на Близкия Изток. Той не пропусна да подчертае, че не е съгласен с представените становища, особено с позициите на България за размириците в Сирия.

Според него в докладите на двамата министри не е имало никакви секретни данни, а информация, която спокойно може да се намери в интернет.

По повод информацията за опита за зачисляване на Борисов като информатор Станишев заяви, че от БСП са загрижени за тези сведения и според БСП е необходимо да се създаде анкетна комисия, която да разпита всички, замесени в случая. Големият въпрос е как са действали от МВР и службите, посочи бившият премиер.