Приключи разглеждането на първа точка от Консултативния съвет, който се провежда в Президентството вече 6 часа.

На излизане депутатът от Синята коалиция Йордан Бакалов коментира пред журналисти, че е свършена доста работа по разследването на атентата в Бургас, като вече има определени насоки, по които българското разузнаване и чуждестранните сътрудници работят.
„По-важно е са разберем кой е поръчителят, а не кой е извършителят на атентата", заяви Бакалов и допълни, че не може да даде повече информация относно това, което обсъждат колегите в президентството, защото заседанието е класифицирано.

Все пак Бакалов съобщи, че вече е установена самоличността на няколко от замесените в атентата на Бургаското летище и вече е ясно, че няма българи, които да имат общо с нападението.

Припомняме, малко по-рано днес израелският сайт Haaretz съобщи, че се очаква България да представи нов доклад, в който да обвини „Хизбула" и Иран за атентата в Бургас. Българското правителство се очаква да обвини ливанската екстремистка организация „Хизбула" и нейният съюзник на Иран за терористичната атака през юли миналата година, при която загинаха петима израелски туристи и българският шофьор на автобуса, пише израелският сайт и уточнява, че докладът от разследването на атентата в черноморския град Бургас вероятно ще бъде изнесен днес.

Бакалов не пропусна да отбележи, че като специалист по сигурността е доста обезпокоен от доклада на външния ни министър Николай Младенов относно рисковете и заплахите за националната ни сигурност от Близки Изток.
Бакалов определи доклада като повърхностен и подчерта, че е не само незадълбочен, но и неподходящ за такъв сериозен формат на дискусия като днешната.

Втората точка от дневния ред на КСНС е за нападението над Ахмед Доган , като Бакалов заяви, че е напуснал залата при нейното обсъждане, тъй като не намира смисъл да се коментират действията на НСО в случая, а само тези на служителите, отговарящи за личната охрана на Доган.

На журналистически въпрос за мнението му по изтеклата информация за опита за причисляване на Бойко Борисов като информатор Бакалов поясни, че не знае нищо повече от това, което съобщават по медиите, но подчерта, че явно по делото на премиера се е работило и след преименуването на ЦСБОП на НСБОП.