Синята коалиция иска оставката на председателя на парламентарната комисия по земеделие Десислава Танева.

Това обяви в официално изявление Иван Иванов от ДСБ.

Премиерът Борисов:
Не я давам

Той поясни, че Синята коалиция иска оставката й поради системното използване на заемана висока позиция в парламента и непрекъснато внасяне на лобистки текстове.

„С надежда следим протичащата акция на прочистване на ГЕРБ от лобистки интереси и вярваме, че това ще продължи. Десислава Танева не би трябвало да заема поста председател на парламентарната комисия по земеделие", подчерта Иван Иванов.

Припомняме, в парламентарна зала избухна скандал около внесени текстове в Закона за земеделските земи.

Михаил Михайлов определи като общ успех на Синята коалиция и на медиите изваждането от дневния редна парламента на Закона за земеделските земи.
Михайлов поясни, че това е лобистки закон, който „потъпкваше правата на българските граждани - правото им да се разпореждат свободно със своята собственост."

Ако беше приета поправката на Танева, Гюзелев и Аврамов, щеше земята, която е собственост на българските граждани, да отиде в ръцете на арендаторите, които така или иначе притежават 87% от българската земя, поясни Михайлов.

Той припомни, че още преди няколко месец Иван Костов сезира парламентарната комисия за конфликта на интереси във връзка с друга поправка, която също е била в защита на интересите на арендаторите.

Т.нар. необработваеми земи трябваше с тази поправка да бъдат дадени на арендаторите за използване, уточни Михайлов.
Той посочи като типично лобистки законопроект на ГЕРБ Закона за лова и двете поправки в Закона за собствеността и Закона за опазване на земеделските земи.

4-5 поправки с определена насоченост само за арендаторите, подчерта Михаил Михайлов.
Той припомни и че Мартин Димитров от името на Синята коалиция писа писмо до премиера Бойко Борисов и изрази благодарност на медиите за реакцията.

Междувременно в кулоарите на парламента Десислава Танева определи обвиненията на Иван Костов като неоснователни и несериозни.
Работата на комисията по земеделие е толкова прозрачна, работихме с всички браншовици, изтъкна Танева. 
Нямам представа за истинските мотиви за искането на Синята коалиция за оставката ми, подчерта депутатката от ГЕРБ. 
Не мога да разбера всички ходове на всички политически партии, коментира още Десислава Танева.
Тя не може да си обясни и защо Синята Коалиция иска оставката й, след като тя е депутат от ГЕРБ и ако някой ще й иска оставка, това трябва да са нейните съпартийци.

Припомняме, Десислава Танева, която до избирането си за депутат на ГЕРБ бе изпълнителен директор на „МЕЛ ИНВЕСТ ХОЛДИНГ" АД, бе изборът на Бойко Борисов за министър на земеделието по време съставянето на кабинета.

Редица източници тогава предрекоха, че политиката на Танева ще бъде подчертано лобистка, което я принуди сама да поиска оттегляне на министерската й кандидатура. Тогава ГЕРБ я направиха шеф на земеделската комисия в парламента.