СДС се обърна с писмо лично към премиера Бойко Борисов, в което се отправя настоятелна молба да разгледа предложенията на депутатите от ГЕРБ за промени в Закона за опазване на земеделските земи и Закона за собствеността и ползването на земеделски земи.

Предложенията на ГЕРБ защитават тесни икономически интереси на едва 3% от ползвателите на земеделските земи - едри арендатори, се посочва в писмото.

Предлаганите промени са откровено лобистки и грубо нарушават конституцията и изконното право на собственост на българските граждани, се категорични от СДС.

В писмото си Мартин Димитров припомня на премиера Бойко Борисов за ефективната му намеса, когато имаше подобни лобистки предложения по отношение на превоза на деца и задължителните изисквания за сигурност.

Затова сме убедени, че и този път няма да допуснете текстове, които да уронят престижа на парламента и правителството и ще настоявате за отпадане на тези безпринципни текстове, които погазват правата на стотици хиляди български граждани", се заявява в текста на СДС. Мартин Димитров поясни, че се обръща писмено към премиера, защото въпреки критиките в пленарна зала при гледането на закона, представителите на Синята коалиция не са били чути.

Против текстовете, предлагани от ГЕРБ, остро се обявиха и депутатите от други парламентарни групи. Лютви Местан дори изрази съмнение има ли изобщо някой в залата, който да ги подкрепя, но и прогнозира, както се оказва впоследствие правилно, че въпреки голямата съпротива законът бе одобрен на първо четене.

По време на депата се намеси и председателят на парламента Цецка Цачева, убеждавайки депутатите, че макар и непрецизни да подкрепят текстовете. Тя обеща, че ако се наложи ще бъде удължен срокът за промени до второ четене.

Управляващите бяха упрекнати в лобизъм и от „Атака". Заместник-председателят на парламента Павел Шопов изрази категорично несъгласие с предлаганите текстове.

Мартин Димитров е категоричен, че одобрените на първо четене текстове, ако минат и на второ, и ако бъдат атакувани пред Конституционния съд, ще паднат. Освен това и президентът по всяка вероятност ще наложи вето, коментира той и постави въпроса „кой и защо допуска унижаване на парламента".

Помолен да конкретизира обвиненията в лобизъм Димитров отказа да посочи кой именно е лобистът с аргумента - „не сме разследващи".