Министерството на околната среда и водите (МОСВ) забрани жилищно, курортно и вилно строителство в защитената зона „Ахелой-Равда-Несебър". Забранява се и изграждането на необходимата инфраструктура в имотите в защитената зона, в които са установени дюни.

Заповедта на екоминистъра важи включително и за местността Кокала край Несебър, за която територия има издадено разрешително за изграждане на ваканционно селище от фирма "СЛЕ груп".

Разпореждането е предвид опасността от увреждане или унищожаване на дюнни природни местообитания, предмет на опазване в защитената зона. Забраната се налага за срок от две години или до издаване на нова заповед на министъра на околната среда и водите, съобщават от екоминистерството.

Преди дни екоексперти извършиха проверка заради сигнал за започване на строителство в местността Кокала, след като Бургаският административен съд отмени заповедта за спиране на строителството.

Припомняме, скандалът "Дюнигейт" гръмна в края на 2012 година, когато стана ясно, че заместничката на тогавашния земеделски министър Мирослав Найденов е подписала преписката относно скандалната сделка в Несебър. Тогава тя обясни, че не е обърнала специално внимание на документите, тъй като на ден подписвала хиляди такива.

Зам.-министърът се защити с твърдението, че е подписала, след като документите са били прегледани от експерти от съответните агенции.
Боянова поясни, че няма специално отношение към този договор и че преписката е имала всички необходими приложения, както и подписи от около 15 специалисти.