Бритиш Американ Табако България (БАТ) изразява своето сериозно безпокойство относно намерението на Министерство на финансите да увеличи сегашното ниво на акциза на цигарите от 51 евро за 1000 къса на 76 евро за 1000 къса, което надхвърля договореното с ЕС ниво с 10 евро.

В разпространеното до медиите становище компанията подчертава, че ако това стане, нелегалната търговия през 2010 г. ще генерира черен пазар на цигарите повече от 40%, или 6.9 млн. къса цигари, за които няма да бъдат платени данъци.

В контекста на икономическа криза през 2009 г., цените на цигарите вече се повишиха с 25% и в случай, че последното предложение бъде прието и въведено, едно бъдещо увеличение с 38% на сегашните цени ще бъде шоково за пазара, тъй като подобно увеличение е прекалено за потребителите.

Разбираме нуждата на правителството от по-високи бюджетни приходи и имаме готовност да сътрудничим в намирането на решение, удовлетворяващо всички заинтересовани страни.
Има множество примери, включително в Унгария, които показват, че с бързото увеличаване на контрабандата обемът на легалната търговия намалява за сметка на нелегалната и правителството няма да успее да получи планираните приходи, пише в съобщението на БАТ.

Но според компанията в настоящата ситуация, когато таксите и данъците представляват 85% от цената, плащана от потребителите е изненадващо, че правителството взема подобни ударни мерки, без никакви консултации с индустрията, което е практика в повечето европейски страни.

Ние сме част от международните инвеститори в България и вярваме във възможностите да правим бизнес свободно, в конкурентна, предвидима и прозрачна икономическа среда. В този конкретен случай финансовият министър взема решение, като изолира индустрията, търговските канали и останалите заинтересовани страни.

Бихме искали да инициираме в най-близко бъдеще разговор с министъра, за да намерим по-добър начин за събиране на приходи, без да се вреди на местния законен пазар на цигари и без да се създава благоприятна среда за нарастване на нелегалния тютюнев пазар.