Акцизът на цигарите за следващата година ще бъде завишен до 76 евро за 1000 къса.
Това означава, че тази ставка нараства с над 43% спрямо действащата в момента, която е 53 евро.

Ставката е по-висока от минималната, която е 64 евро за 1000 къса, и тя е заложена в директивите на ЕС за 2010 година.

Това съобщи финансовият министър Симеон Дянков в конферентна връзка от Гьотеборг.

Високият акциз на цигарите развива черния пазар, алармират от БАТ.
                                 Още...

Ако бъде приета ставката на ЕС, в хазната ще влязат повече от сегашните приходи с 96 млн. лв., а с предлаганото от Дянков увеличение приходите ще нараснат с близо 130 млн. лв. И по този начин общите приходи от акциза на цигари ще достигне 226 мл. лв., обобщи Дянков.

Освен фискална, тази мярка има и здравословен характер и има зе цел превенция срещу тютюнопушенето в Българиоя.

По данни на Световната здравна организация (СЗО) България е на трето място по пушене на глава от населението след Гърция и Япония. У нас 52,4% от всички мъже пушат, а от жените - 38%.

Вицепремиерът посочи и притеснителната статистика, че 48% от всички пушачи в България палят първата си цигара преди да навършат 13 години, а 70% от българите са изложени на пасивно пушене.

На въпрос на Money.bg къде ще отидат приходите от завишения акциз на цигарите, Дянков каза, че 130 млн. лв. ще бъдат за здравеопазване, а част от тази сума ще е за кампания, която ще разяснява вредата от тютюнопушенето.

Съществена промяна в акциза на горивата не се предвижда за следващата година, поясни Дянков. Най-масово използваният от бизнеса дизел ще бъде без промяна, а при бензините ще има незначително увеличение. Дянков не уточни размера на ставката.

На въпрос на Money.bg какъв ще бъде акцизът за алкохола, Дянков каза, че алкохолът е затворена система и тепърва предстои обсъждането на подобна мярка.

В заключение вицепремиерът каза, че по предварителни данни до септември за пръв приходите от акцизи на годишна база са повече от тези за същия период на 2008 г. Това според вицепремиера се дължи на реформите в митниците и Националната агенция за приходите.

Бюджетът за 2010 година е готов и следващата сряда ще бъде внесен за обсъждане в МС, обяви още вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков.

Държавният сметкоплан е разработен върху прогноза за 2% спад на икономиката. Дянков не пожела да коментира други подробности от бюджета.