Франция призова ЕК да накара Румъния да спре потока от роми, които напускат страната, намеквайки, че ако това не стане, Париж може да блокира влизането на Румъния в Шенгенското пространство.

По повод реакциите против репатрирането на роми от България и Румъния от правителството на Франция заявиха, че масовата емиграция на роми от Румъния се е превърнала в европейски проблем, предаде Ройтерс.

Припомняме
Тази вечер с полет на България Ер у нас се връщат първите 11 "доброволно" напуснали Франция роми

Същевременно френският премиер Франсоа Фийон изпрати писмо до председателя на ЕК Жозе Мануел Барозу, настоявайки да предприеме стъпки, за да се гарантира, че 4-те милиарда евро европейски средства, отпускани на Румъния годишно, се използват за подобряване на живота на ромите.

„Франция не разполага с юридически права да накара румънското правителство да харчи тези пари за осигуряване на жилища и образование на населението. Европа обаче може", заявява държавният секретар по европейските въпроси Франсоа Льолуш.

Той изрази надежда разговорите с румънски представители днес и утре да покажат промяна в курса на Букурещ.

Румънското правителство трябва да превърне проблема в свой национален приоритет - в противен случай ще има известни последствия, най-вече свързани с влизането на Румъния в Шенген, каза Льолуш.

Междувременно срещата на френския министър, отговарящ по въпросите на интеграцията Ерик Бесон и вътрешния министър на Франция Брис Ортфьо с румънски официални лица, започна.

Вчера за френската столица замина Валентин Мокано - държавният секретар в министерството на труда на Румъния, отговарящ за ромите.

Междувременно европейският комисар по правосъдието Вивиан Рединг изрази тревога по повод експулсирането на роми от Франция обратно в България и Румъния.

Следим внимателно случая и ще извършим проверка, за да установим дали действията на Париж са в съгласие със законите на общността, се казва в изявление на Рединг.

Всяка страна членка сама е отговорна за спазването на обществения ред на своя територия, но не трябва да се нарушават правилата за свободно движение на хора в границите на Евросъюза, никой не трябва да бъде ескпулсиран и само заради това, че е от ромски произход, се казва още в документа.