Цяла сутрин продължи "снемането на обяснения" в ДАНС от кмета на община Гърмен Ахмед Башев и учителя по религия Мурад Бушнак.

В ранния следобяд те са освободени и са напуснали сградата на ДАНС.

От службата ще продължат да работят по преписката на Софийска градска прокуратура, като на този етап заключения няма, каза за news.bg говорителят Зоя Димитрова и посочи, че законовият срок за това е 20 дни.
Преписката е образувана на 10 март.

Ахмед Башев и Мурад Бушнак бяха арестувани при специализирана операция на ДАНС тази нощ.

Без коментар за Гърмен. Някои факти
                          Още... 

Акцията на служителите на Държавната агенция по национална сигурност е проведена през нощта и е приключила около 6 часа.

Прокурорската преписка е с № 29-45 и касае две групи членове от Наказателния кодекс - 143 - 144 и 162 - 165.

Припомняме, преди седмица независимият депутат Яне Янев алармира, че райони на страната са застрашени от насилствена реислямизация. Като конкретно име бе посочено това на Амхед Башев.

Ахмед Башев спечели кметското място като независим кандидат на последните избори. ДПС не го подкрепиха и издигнаха свой кандидат.  

Хора от селата Рибново и Гърмен са готови да блокират институции в София в защита на Башев и Бушнак.
                       
Още...  

Първи реакции от Гърмен: 
Като нелепи определиха обвиненията срещу Ахмед Башев жители на Гърмен.

За самия арест в селата все още не знаят подробности, но обвиненията за престъпления против националното и расово равенство и срещу вероизповеданията направо са втрещили жителите.

Църковното настоятелство в село Гърмен застава зад кмета на общината и също изказва недоумение от твърденията за ислямизиране.

На практика няма религиозно напрежение, нито сега, нито преди година или преди пет години, това е абсурдно, коментира за news.bg жител на Гърмен.
По повод на „ислямизацията" на общината, той посочи, че след като Ахмед Башев е поел управлението на общината в нея реално са започнали инициативи, които единяват различните етноси и подпомагат толерантността, преодоляват културните различия помежду им. .

Справката в Наказателния кодекс показва:
Чл.143 - 144 засягат заплаха или принуда върху лице против волята му, употреба на сила, заплашване или злоупотреби с властта си. Предвиденото наказание е лишаване от свобода до шест години.
По-голямо е наказанието, ако принудата и съпроводена със смърт или тежка или средна телесна повреда. Членът визира и задържането на някого като заложник, а освобождаването му се поставя в зависимост от изпълнението на определено условие от страна на държавата, на държавна или обществена организация или на трето лице.

Членовете 162 - 165 засягат престъпления против националното и расовото равенство. За проповядване или подбужда към расова или национална вражда или омраза, или към расова дискриминация наказанието е лишаване от свобода до три години и обществено порицание.

Църковното настоятелство в село Гърмен застава зад кмета на общината и също изказва недоумение от твърденията за ислямизиране.  

В този член също се засяга образуването или ръководенето на организация или група, която си поставя за цел извършването на престъпления против националното и расово равенство.
По-високо е наказанието за подбуждане, участие или ръководене на група, която има за цел да подбужда или да напада групи от населението.

Член 164 засяга престъпления против изповеданията, проповядване на омраза на религиозна основа чрез слово, печат, действие или по друг начин.

Член 165 гласи: Който със сила или заплашване пречи на гражданите свободно да изповядват своята вяра или да извършват религиозните си обреди и служби, с които не се нарушават законите в страната, общественият ред и добрите нрави, се наказва с лишаване от свобода до една година. Същото наказание се налага и на онзи, който по същия начин принуди другиго да участвува в религиозни обреди и служби.