Етнополитическите перспективи на  България са застрашени от реислямизация. Това се твърди в изпратена до медиите позиция на партия Ред, законност и справедливост.

От там твърдят, че седмицата, в която бе чествано Освобождението на България, е завършила със словесна агресия и заплаха: „Теб само нож ще те оправи", отправена към политик.  

От РЗС посочват, че това са думи на  Ахмед Башев, кмет на гоцеделчевската община Гърмен и са резултат от оповестените на 3 март данни от депутатите Яне Янев и Димитър Абаджиев за прояви на радикален ислямизъм и нарушения на конституцията в Западните Родопи.

Припомняме, двамата отказаха да честват Националния празник 3 март като се аргументираха с „насилствената ислямизация на големи региони в България

Според партията „местният феодал", както те определят Ахмед Башев,  е реагирал с поток от обиди, словесна агресия и с преки заплахи.

Случаят е показателен за опасната тенденция, която се надига в смесените райони на България, посочват от РЗС.

Според тях там държавата е изместена от „автономни области" със собствен ред, закони и правила, налагани по тоталитарен начин от местни властници. В районите с по-компактно малцинствено население хората реално се лишават от конституционните им права и нямат възможност за избор, посочват още от партията.

От там допълват, че възползвайки се от демокрацията, външни фактори от Близкия Изток и вътрешни „изпълнители" налагат в българо-мохамеданските общности чужди на българския народ норми на поведение и ценности.

Тези общности тенденциозно се капсулират и лишават от постиженията на съвременното демократично общество, превръщайки се в подходяща почва за развитие на ислямски радикализъм, се посочва още в позицията на Ред, Законност и справедливост.

Те твърдят, че в момента в  България действат десетки незаконни ислямски училища, които се финансират предимно от ислямски фондации от Близкия Изток. Подценяването на тези скрити процеси може да доведе до тежки последствия, твърдят още от партията.

От там допълват, че от две десетилетия насам България фигурира в картата на ЦРУ като държава, в която са базирани радикални ислямисти и където се наливат средства от арабски фондации под маската на социални и образователни дейности.

Политическият съвет на РЗС настоява компетентните институции да предприемат незабавни мерки за защита на националната сигурност на България, завършва позицията на партията.