Премиерът на Крим Сергей Аксьонов заяви пред БиБиСи, че полуостровът се е върнал към историческата руска родна земя и никога няма да бъде част от Украйна.

Според него анексирането на полуострова от Русия преди една година е „демократичен акт".

Аксьонов е категоричен, че Русия не е направила нищо лошо.

Това беше изборът на кримчани. Нищо нямаше да се случи без подкрепата на местното население, което показва, че това не е акт на агресия, а истински демократичен акт, поясни той.

Аксьонов защити действията на Владимир Путин в Крим, отбелязвайки, че руският лидер е бил изправен пред дилема - дали да защити населението на полуострова или да ги остави в ръцете на украинските националисти.

Вярвам, че това решение беше правилно. И това решение не беше взето преди Нова година, никой не се намеси във вътрешните политики на Украйна. Бих взел същото решение като Путин, изтъкна премиерът на Крим.

Вчера в документалния филм „Крим. Пътят към родината" руският президент Путин заяви, че е бил готов да приведе в бойна готовност ядрените си сили, ако в Крим се разгърнел неблагоприятен сценарий.

Путин не се е появявал публично от 5 март. Кремъл отхвърля спекулациите, че е болен и дори мъртъв. Днес той трябва да се срещне с президента на Киргизстан Алмазбек Атамбаев в Санкт Петербург. От пресцентъра на Атамбаев потвърдиха, че той е пристигнал в руския град в неделя.

По-късно стана ясно, че Путин се е появил.

Крим се присъедини към Русия официално на 18 март след спорен референдум, бойкотиран от лоялните в Крим на Украйна.