Русия знае от самото начало, че САЩ е истинският кукловод, които стои зад държавния преврат в Украйна през февруари 2014. Това заявява руският президент Владимир Путин в документалния филм „Крим. Пътят към родината", който ще бъде излъчен тази вечер по телевизионния канал „Россия-1".

„Формално опозицията беше подкрепяна от европейците, но ние знаехме много добре, че истинските кукловоди бяха нашите американски партньори и приятели. Те бяха тези, които помогнаха на националистите и бойните части", заявява Путин, цитиран от руски медии.

Руският президент допълни, че прокиевските бойни части също са били подготвяни в Полша и Литва.

„Какво направиха нашите партньори? Подстрекаваха провеждането на държавен преврат. Това означава, че са започнали да действат от позицията на силата. Аз не мисля, че това е най-добрият начин на действие", изтъква Путин.

Организаторите на миналогодишния преврат в Украйна са планирали завземането на властта и физическото елиминиране на тогавашния президент Виктор Янукович, заявява още Путин в документалния филм.

През ноември 2013 г. в Украйна избухна политическа криза. Тогава властите в страната обявиха прекратяване на процеса на европейска интеграция. На централния площад в Киев започнаха големи протести, които скоро се разпространиха в цялата страна.

„Беше ясно, че не беше подготвяно само неговото задържане, но тези, които извършиха преврата, искаха и неговото физическо отстраняване. Както една известна историческа личност бе казала - няма човек, няма проблем", продължава да разказва руският президент във филма „Крим. Пътят към родината".

Държавният преврат през февруари 2014 г., дошъл след месеци на протести, принуди Виктор Янукович да напусне страната.

Той изтъква, че Москва е отказала да изпрати войски в Украйна, въпреки разрешението на парламента и числеността на персонала в руската военна база в Крим не е бил надхвърлен.

Путин заявява още, че никога не е мислил за откъсването на Крим от Украйна до държавния преврат в Киев през февруари.

„Не можем да оставим този район и хората, които живеят там на капризите на съдбата, да оставим хората в Крим да се хвърлят под колелетата на този националистически булдозер. Аз поставих някои задачи, казах какво и как трябва да се направи, но веднага подчертах, че ще го направим само сме абсолютно убедени, че хората, които живеят в Крим, го искат", допълва Путин.

Руският президент заявява още, че Кремъл е бил готов да приведе в бойна готовност ядрените си сили, ако в Крим се разгърнел неблагоприятен сценарий.

Крим и град Севастопол станаха части от Русия след референдум, в който 96 % от кримските избиратели подкрепиха присъединяване към Русия. Това накара Запада да удари региона с индивидуални и икономически санкции.