Броени часове, след като стана известно, че нови четири бойни кораба на НАТО се насочват към пристанище Бургас, военното министерство на Руската федерация обяви, че още днес част от Черноморския флот е започнала мащабни учения в цялата акваторията на общия ни воден басейн.

Най-малко 20 бойни кораба участват в маневрите, като те ще бъдат подпомагани и от по-малки плавателни съдове. В учението ще се включат също повече от 20 самолета, вертолети, морската пехота и бреговата артилерия.

В хода на ученията ще бъде упражняван ракетно-артилерийски обстрел срещу морски и въздушни цели. Сред оръжията, които ще бъдат използвани, са крилатите ракети „Москит” и „Малахит”. Москва изтъкна, че по време на първите изпитания те са имали стопроцентов успех при поразяване на поставените цели.

В следващите дни се очакват съвместни учения на български, италиански, турски и гръцки кораби, които ще се проведат под кодовото име „Бриз”. Според Военноморския ни флот се очаква маневрите на съюзническите сили в западната част на морската ни територия да продължат до 13 юли.