Четири бойни кораба от състава на Втора противоминна група на НАТО (Standing NATO Mine Counter-Measures Group 2 - SNMCMG-2) са навлезли в Черно море, съобщава военно-дипломатически източник, цитиран от Интерфакс.

Ракетната фрегата Avierр и миночистачът Rimini от италианския флот, гръцката корвета Machitis и турският миночистач Akchey са преминали през черноморските проливи и са влезли в Черно море", обяви източникът.

Той уточни, че „корабите на НАТО са се отправили към българското пристанище Бургас, където се планират съвместни учения с военноморския флот на България под наименованието „Бриз".

Източникът поясни, че обикновено в групата SNMCMG-2 има до 8 миночистача и помощни кораби от ВМС на Белгия, Германия, Гърция, Италия, Испания, Турция, Великобритания и САЩ.

По-късно военното ни министерство потвърди, че започва военноморското учение с международно участие „Бриз 2014" , което ще се проведе от 4 до 13 юли в западната част на Черно море.

В учението ще участват кораби от военноморските сили на България, Гърция, Румъния, Турция, Съединените американски щати, самолет от патрулната авиация на САЩ, както и четири кораба от Втора постоянна група противоминни кораби на НАТО.

Сред основните цели на учението е подобряването на оперативната съвместимост и взаимодействието между участващите сили и междуведомствени партньори чрез отработване на участието им в операция в отговор на криза.

По време на учението ще се извърши национална сертификация на щаба на Военноморските сили за планиране и провеждане на самостоятелна операция съгласно критериите на Въоръжените сили на Република България и НАТО.

Домакин на „Бриз 2014" е военноморска база ВМС.