Българският държавен глава няма самостоятелни права да отправя предложения за награждаване с орден „Стара планина" I степен.
Това стана ясно от думите на президента Росен Плевнелиев пред журналисти в коментар на казуса с Вселенския патриарх Вартоломей и това как се е стигнало до награждаването му.

Президентът обясни, че предложенията за награждаване са колективно действие като за български граждани идват от Министерски съвет или Народното събрание, за чуждестранни граждани, какъвто е случаят с Вселенския патриарх, предложението идва от Външно министерство.

Коментарите на Вселенския патриарх са неуместни, смята Митов
Още...

Според Плевнелиев обаче не било мястото и начина, по който Вселенския патриарх отправил своите отдавна известни на българската държавност претенции за прословутите гръцки реликви.

Припомняме, преди два дни държавният глава удостои Вартоломей Първи с орден „Стара планина" I степен. В рамките на изказването си на церемонията Вселенският патриарх пък си поиска няколко пъти страната ни да върне църковните ценности, които са у нас, но други митрополии имат претенции за собственост към тях.
Той дори настоя това да стане в настоящия мандат на Плевнелиев.

Росен Плевнелиев изтъкна, че тези въпроси се решават по пътя на дипломацията и в рамките на двустранните отношения между България и Гърция.
"Връчването на висше държавно отличие е знак на висша дипломация, уважение и поглед назад какво вселенският патриарх е свършил за България", коментира президентът.

Той допълни, че нямало как да очакват какво вселенският патриарх ще каже и какви претенции ще изрази в своята реч.
Да оставим българската и гръцката държава в рамките на доброто приятелство между двете страни да преценят какво ще се прави оттук нататък, призова президентът.

Имало идеи част от тези реликви да бъдат заменени за костите на нашия велик Цар Самуил.
„Благодарен съм на гръцката държава, че в рамките на националните чествания на 1000 годишнината от трагичната смърт на този велик български цар бяхме в Музея на византийското изкуство в Солун и за първи път се поклонихме заедно с гръцкия министър пред тленните останки на Цар Самуил", заяви Плевнелиев.

Държавният глава изрази желанието си българската държава да продължи с действията си, така че костите на Цар Самуил да бъдат на българска земя.