Президентът Росен Плевнелиев удостои Вартоломей Първи с орден „Стара планина" I степен.

Вселенският патриарх пък си поиска няколко пъти страната ни да върне църковните ценности, които са у нас, но други митрополии имат претенции за собственост към тях.
Той дори настоя това да стане в настоящия мандат на Плевнелиев.

Припомняме, митрополитът на Серес от доста време настоява България да му върне иконите, църковната утвар, ръкописите и другите ценности, които били откраднати от нашата страна.

По-късно патриарх Вартоломей отказа обявената предварително официална пресконференция за българските и чужди медии. Официалното обяснение бе, че е изморен

В словото си пред държавния глава Вартоломей посочи дългогодишната вековна връзка на БПЦ с Вселенската патриаршия. Той похвали църковните ни храмове. 
Вселенският патриарх също така отбеляза и това, че българите са запазили своята  християнска вяра през няколкото века робство и са отстояли вярата си с кръв.

Вашият благословен народ остана верен на вярата на своите бащи и я съхрани с толкова жертви и реки от кръв, доволен е Вартоломей Първи.

Той похвали БПЦ, която под ръководството на Неофит се възраждала. Народът ви непрекъснато преоткрива корените и духовността си, търси Бога и жадува за неговата истина, заяви вселенският патриарх. Според него държавният глава разбирал необходимостта от завръщането на народа ни към неговите духовни корени и към християнската традиция.

Вартоломей похвали и членството ни в ЕС.

Особено би допринесло в посока напредъка и развитието на страната ви в ЕС, така и на единството на църквата с останалия православен свят, а преди всичко с Вселенската патриаршия, връщането на отнетите по време на войни и неразбории на Балканския полуостров свещени и богослужебни ценности на естествените им правоимащи свети митрополии и свети обители на Северна Гърция, и по-точно на Серес, Ксанти и Драна, поиска Вартоломей Първи.
Особено молим за светините от нашите свети патриаршески обители, подчерта той. Това, че тези ценности не били на местата си, било грях пред Бога и пред хората, според Вартоломей, и дори било тежка рана за православието.

По думите му, ако държавата ни върне ценностите, това щяло да се превърне в исторически момент в мандата на Росен Плевнелиев. Би отворил и нова страница в отношенията на страната ни със съседите й и останалите страни от ЕС.

Стана ясно, че Вартоломей е разговарял и с българския патриарх Неофит за връщането на църковните ценности още при посещението му във Вселенската патриаршия.

Президентът Росен Плевнелиев изтъкна от своя страна ролята на Вартоломей Първи за укрепването на разбирателството и толерантността между всички православни църкви и между останалите религии. Според него знакова била визитата на Вартоломей в деня на Свети Архангел Михаил.

В трудни времена на растяща тревога в обществото от многото кризи по света и около нас, имаме нужда от своите духовни водачи, които да ни покажат верния път, изтъкна държавният глава.

Плевнелиев акцентира върху духовното развитие на младите.
Той похвали Вартоломей Първи за опитите му да се справи с редица предизвикателства на нашето съвремие като борбата със социалните неравенства и климатичните промени. Уверявам ви, че България е неразделна част от международните усилия за разбирателство и диалог между религиите, похвали ни държавният глава, като изтъкна, че полагал усилия за мира между религиите у нас.

Държавният глава не можа да коментира иска на патриарха, защото говори първи.

А що се отнася до казуса с църковните ценности, всъщност през 1964 година Гърция и България подписват споразумение, че нямат никакви претенции една към друга за църковните ценности. За вселенската патриаршия обаче този договор не важи, тъй като тя е отделна институция.

Според Ньойския договор обаче сме трябвало да върнем откраднатите ценности. По една или друга причина това не е станало.