Атентатът в метрото в Минск е разкрит, заяви президентът на Беларус Алексансър Лукашенко.

Днес в 05.00 часа сутринта престъплението беше разкрито. КГБ и милицията проведоха блестяща операция и без шум и излишни вълнения задържаха извършителите. Днес те дадоха своите показания, заяви той.

Лукашенко посочи, че задържаните за терористичната атака в метрото в Минск са признали и за извършването на взривовете в беларуската столица през 2008 година и във Витебск през 2005 година.

Мошениците трябва да понесат най-суровото наказание, категоричен бе Лукашенко и поясни, че ще бъде направена ревизия на всички складове за боеприпаси: „Всеки, който бъде заловен с незаконно оръжие - зад решетките."

Той отбеляза, че много от материалите, помогнали за разкриването им, са предадени от гражданите. „Длъжни сме в най-кратки срокове да завършим всички процедурни мероприятия и да предадем делото в съда", подчерта още той.

Беларуският президент е разпоредил за разпит във връзка с атентата да бъдат призовани и представители на опозицията. "Поръчах да бъдат преразгледани всички изявления на политически лидери. Търсим и съучастници, и поръчители. Скоро картите ще бъдат разкрити и ще се разбере кой е поръчителят", посочи той и допълни: "Всички ще бъдат извикани и разпитани без да се обръща внимание на каквато и да било демокрация и на стоновете и воя на чуждестранните страдалци", подчерта Лукашенко.

По думите му ще се проверяват не само хора от политиката, но и представители на военните, милицията и дори църквата. Той повтори искането си да бъдат разпитани всички, които имат подобни изказвания.

Намерете ги и ги разпитвайте като престъпници. Никаква прошка за никого. Те създават негативна среда и вълнения сред честните хора, заяви той и подчерта, че трябва да бъде пресечена всякаква паника сред населението.

Стигна се до откровено кощунство. При нас се случва трагедия, а европейските ни партньори в Страсбург разсъждават за някакви човешки права и нашите опозиционери призовават да бъдат наложени санкции. Това е танц на гроба. Поне да бяха изчакали да мине траурът", добави беларуският президент.

Днес в Беларус е ден на траур в памет на загиналите при атентата в метрото в Минск в понеделник. Хиляди жители на беларуската столица оставят цветя и запалени свещи в района на метространцията, на която избухна взривът.

По-рано служители на Главното управление за борба с организираната престъпност и корупцията към министерството на вътрешните работи на Беларус съобщиха, че са задържали двама заподозрени във връзка с атентата в метрото в Минск.

Информацията бе оповестена от заместник-главният прокурор Андрей Швед, цитиран от  Интерфакс. Той посочи, че вече са проведени първите разпити в присъствието на адвокати.

По думите на Швед един от двамата задържани е вероятният изпълнител на атентата, като това се потвърждава и от неговите собствени показания и за записите на камерите на метростанцията.

По думите му двамата задържани се познават. Те са граждани на Беларус.

Припомняме, взривът на станция „Октябрская" в беларуското метро избухна вечерта на 11 април. Станцията е разположена в центъра на града, на броени метри от сградата, в която се помещават администрацията и кабинета на президента Александър Лукашенко.

От Комитета за държавна безопасност в Беларус съобщиха, че разглеждат три версии за атентата.

Според последните данни 12 души са загинали при терористичната атака в метрото в Минск в понеделник. Ранени са над 200 души.

Късно снощи беларуските власти публикуваха списъка с имената на всички загинали. По-голямата част от тях са млади хора, като най-младият е момче на 18 години.