В беларуското метро тази вечер е бил извършен атентат, заяви заместник - държавният прокурор на Беларус Андрей Швед, цитиран от РИА "Новости".

По-рано президентът Лукашенко не изключи в изявлението си възможността атентатът да е дело на чужденци.

Досега, беларуските власти не бяха потвърдили официално, че става въпрос за терористичен акт.

Информационните агенции в Беларус и Русия се позоваваха дълго време на очевидци и на кореспондентите си. Телевизия ОНТ съобщи, че е било активирано взривно устройство. Полицията конфискува фотоапаратите и мобилните телефони на хората в близост до пострадалата метростанция.

Поне 11 души са загинали, а над 146 са пострадали при експлозията в метростанцията в Минск, съобщи беларуският президент Александър Лукашенко, цитиран от РИА "Новости". Сред жертвите има руски и украински граждани.

Президентът Александър Лукашенко е свикал извънредно съвещание веднага след взрива. Русия е предложила помощ на Беларус в разследването и се очаква утре руски специалисти да пристигнат в Минск.

Лукашенко определи трагедията като "сериозно предизвикателство" пред нацията. За ден на траур за загиналите е обявен 14 април.

Взривът е станал на станция „Октябрская", разположена в центъра на града, на броени метри от сградата, в която се помещават администрацията и кабинета на президента Александър Лукашенко.

Агенция „Белта" съобщи, че има опасност станцията да се срути, но в последствие стана ясно, че няма опасност това да се случи. Въпреки това, има множество пострадали. Според очевидци, след взрива служителите на метрото и лекари са евакуирали над 30 пострадали с тежки рани и изгаряния. „Интерфакс" съобщава за гъсти облаци черен дим, бягащи хора с кървави лица, разкъсани дрехи, а някои - без обувки.

Беларуското издание РБК съобщава, че в района има десетки коли на "Бърза помощ". Броят им, обаче, е недостатъчен и помощ на пострадалите се оказва направо на улицата.

Очевидци разказаха, че след като димът от взрива се е вдигнал, на земята безжизнено са лежали много хора. На мястото на експлозията се е образувала яма с радиус от около половин метър. Експлозията е била толкова силна, че е предизвикала разрушения в метростанцията, от които са пострадали още хора.

Мобилните връзки са силно затруднени.

Според информация от минския метрополитен, експлозията е разтърсила перона на Октябрская" в 17:56 часа местно време - час пик. Към момента движението по единия коловоз е блокирано, другият функционира нормално и по него влаковете минават транзитно.

По информация на беларуски медии, хора не се допускат на двете съседни станции - „Якоб Колас" и „пл.Ленин".

Метрото в Минск е петото по пътникопоток и шесто по брой на метростанциите в света. То има две линии с обща дължина от 30,3 км., 25 метростанции и 2 депа. По данни от 2006г., всеки ден по 800 000 души са използвали подземната железница.

Руските власти са взели мерки за безопасност в Москва след атентата в Минск, предаде newsru.com.