Проблемът с обезщетяването на жертвите на СПИН епидемията в Либия бави преговорите за съдбата на шестимата медици, пишат френски медии, цитирани от БТА.

Сумата, очаквана от специалния фонд, създаден съвместно от Либия и България под егидата на ЕС, все още не е на разположение.
Това забавяне именно представлява последното препятствие пред завръщането на българските медици в родината им. 

Според официални източници от Триполи, Либия е поискала повече пари от ЕС за модернизирането на здравен център в Бенгази, където заразените деца могат да бъдат лекувани.
Парите ще се използват и при необходимост от лечение на децата в чужбина.

Освен това Либия иска да се изпълнят икономически проекти на нейна територия. Сред тях са споменати автомагистрала, която да свързва границите й с Тунис и Египет, железопътна линия, която да свързва либийски пристанища и някои африкански градове, както и реставриране на археологически обекти

От своя страна ЕС отказва да изплати компенсации, които на практика биха означавали признаване на вината на медиците, отбелязва агенцията.

Eврокомисарят по външните отношения  Бенита Фереро-Валднер тази нощ се е срещнала с представители на либийското външно министерство по темата за съдбата на българските медицински сестри.

Припомняме, Валднер от вчера е в Джамахирията заедно с първата дама на Франция Сесилия Саркози (на снимката).
Целта на тази мисия - за която официален Париж уточнява, че има само посреднически характер - е да ускори освобождаването на сестрите.

Позиция
Френският президент Никола Саркози заяви, че преговорите по случая на българските медици са "много тежки" и не потвърди, че ще пътува за Либия.
"Много е трудно, това е, което знам. Това продължава осем години и половина," заявява Саркози, цитиран от Франс прес.

Според дипломатически източник от либийската столица, цитиран от БТА, на разговорите представители на либийското външно министерство поискали от Фереро-Валднер пълно нормализиране на отношенията на Либия с държавите от ЕС във всички области, както и гаранции за лечението на либийските деца, заразени със СПИН.

В същото време Сесилия Саркози се срещна днес с дъщерята на либийския държавен глава Муамар Кадафи - Айша, кояторъководи благотворителна организация.Уточнява се, че френската първа дама все още не е имала среща със самия либийски лидер, който е в Сирт, на около 500 км от Триполи.

Там се очаква да пристигне късно през деня в сряда за разговори с Кадафи и френският държавен глава.

Междувременно министърът на външните работи Ивайло Калфин заяви в Брюксел, че преговорите за освобождаването на шестимата български медици би трябвало да приключат днес.
Българският външен министър е бил предпазлив в прогнозите си кога българите ще се завърнат в родината си, коментира АФП.

"Сега се намираме в стадий, в който решенията са чисто политически. Ако либийците покажат добра политическа воля, трансферът на българите ще се извърши много бързо", коментира Калфин при пристигането си за заседанието в Брюксел на външните министри на държавите от ЕС.